4 juni 2024

Jordgubbs-och rabarbertårta

ANNONS:​

 

 En klassisk tårta är en dröm på sommaren. Riktigt saftiga tårtbottnar, fylld med len vaniljkräm, jordgubb- och rabarberkompott och en krämig vaniljgrädde med färskost. Syra och sötma i perfekt kombination. 

Titta gärna in på min Instagram där har jag en video @zofias_kok 

Jordgubbs-och rabarbertårta
Jordgubbs-och rabarbertårta
Jordgubbs-och rabarbertårta

10-12 bitar

2 tim

INGREDIENSER

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:

  • 3 1/2 dl mjölk (3 %)
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 50 g smör

Rabarber-och jordgubbskompott:

  • 300 g rabarber
  • 200 g frysta eller färska jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl pressad citronsaft

Grädde -och färskost:

  • 6 dl vispgrädde
  • 300 färskost
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl florsocker 

Garnering:

  • 250 g färska jordgubbar 
  • Citronmeliss
  • Rabarber 
  • syrener   

GÖR SÅ HÄR

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper och täck även insidan av spring formens kanter. Pensla med lite smör på formen så fäster pappret lättare.
  3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa ca 5-7 minuter.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  5. Sikta sedan ner dem i äggsmeten, lite åt gången och vänd försiktigt med en slickepott, så att luftbubblorna inte försvinner, fortsätt att vända samman till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet för att få bort luftbubblor.
  7. Grädda i ugnen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Använd en provsticka för att kontrollera om kakan är klar, den ska komma helt torr.
  8. Låt svalna i formen 10 minuter innan du kan dela den i tre delar.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk i en kastrull.
  2. Bland äggulor, vaniljsocker, socker och majsstärkelse i en bunke lite lätt. Häll sedan lite i taget av det varma mjölet samtidigt som du vispar.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp under omrörning på  låg värme tills krämigt har tjocknat. Dra bort från värme och vispa ner smöret. Häll upp i en skål och låt svalna helt.

Rabarber- och jordgubbskompott

  1. Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp först sänk sedan värme och  låt det sjuda i 5 minuter tills rabarber har mjuknat.
  2. Sila genom en sil och spara sirapen (en del ska du pensla sedan tårtbottnar med). Lägg över på en skål kompotten. Låt svalna.

Grädde -och färskost

  1. Vispa grädde, färskost, vaniljsocker och florsocker till en krämig kostistens.

Montera tårta

 

  1. Fodra formen med plastfolie (samma form som du bakade tårtbottnar i).
  2. Lägg första botten, spritsa med grädde -och färskost runt (gör som en ring) och ett lager med rabarber-och jordgubbkompott i mitten av kakan.
  3. Lägg på andra botten och upprepa samma procedur fans med vaniljkräm i mitten. Pensla den tredje botten med vaniljkräm och lägg ner i formen med den sidan som är penslad nedåt. Tryck till lite lätt så att tårtan lägger sig.
  4. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 5-6 timmar, men helst över natten. 
  5. Vänd tårtan upp och ner på en tårtfat och spackla med resterande gräddfärskostfyllning. Dekorera med färska jordgubbar, citronmeliss 

ANNONS:​

Du kanske också gillar

Bakad cheesecake med pistagekräm
Chokladfondant Zofias kök
Lakritspannacotta med hallon
Donuts med choklad
Crème brûléen
Dadlar-och hasselnötspraliner
Pannacotta cheesecake
Mini Pavlova med mangocurd
Smördegssemlor
Jordgubb-och vit chokladcheesecake
Yoghurt- pannacotta med hallon
Snabb baklava
Chokladkaka i långpanna Zofias kök
Chokladkaka med daimganache
Jordgubbsglass med vit choklad
Hallonsmulpaj med vit choklad Zofias kök
Jordgubbstiramisu
Vispad Saffranspannacotta
Choklad & hallonbakelser
Raffaello cheesecake i glas Zofias kök
Recept Krofne Munkar Zofias Kök
Kladdkaka med chokladganache
Ferrero Rocher? Då är den här desserten
Daimcheesecake -Magiskt god daim cheesecake med dumle-garnacha på en pepparkaksbotten.
Smördegsbakelse
Saftig Chokladkaka
Brownies med espresso Zofias kök
Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär
Tiramisu med Passionsfruktscurd och- citron
Kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
Raffaello tiramisu
Nötbars
Chokladdoppad kola
Hemgjord Bounty
Brownies med Chokladganache
Marängtårta (Ledeni vjetar torta)
Tiramisu i glas
Chokladtryfflar
Kladdkaka i portionsform med dumlekola

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template