3 msrs 2024

Chokladtårta med daim

och dumleganache:

Den här tårtan är för dig som gillar att baka enkla tårtor och inte så avancerad. Saftiga tårtbottnar, krämig färskost fyllning och avslutas med dumlekola. Tänk dig två favoriter i en och samma tårta,  kan bara inte bli fel.  Det går även jättebra att förbereda tårtbottnar 1-2 dagar innan och montera helst dagen innan du tänkte servera tårtan då blir den saftig och god. 

Eftersom tårtan jag bakade var till min systersons födelsedag så har jag inte kunnat skära i tårta som jag brukat göra i vanliga fall med övriga tårtor. Men fyllningen består av vispgrädde, färskost och daimkross. 



Chokladtårta med daim och dumleganache:
Chokladtårta med daim och dumleganache-Zofias kök

12 st

1,5 tim

INGREDIENSER

Botten: 

  • 1 ½  dl yogurt, naturel 
  • 1 ½  dl raps eller solrosolja
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl 
  • 1 ½ tsk bakpulver 
  • 1 ½ tsk bikarbonat 
  • 2 ½ dl socker  
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl stark bryggkaffe eller hett vatten

 

 Fyllning:

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 200 g färskost 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2x dubbel daim 

Dumleganache:

  • 1 dl vispgrädde 
  • 200 g dumlekola (1 påse)

Garnering:

  • 2x dubbel daim
  • 1 ask färska hallon 
  • Kolasås & chokladsås, till hallonen ( jag har använt köpt i tub)

GÖR SÅ HÄR

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 20-22 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre).
  2. Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det hett kaffe. Rör  till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt).
  4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr då är kakan klar.
  5. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släpp upp och ställ på ett galler och låt den svalna helt innan du kan dela  den i två.
  6. Fyllning: Vispa grädde, färskost och vaniljsocker till en krämig konsistens, det tar en stund att vispa. 
  7. Hacka daimen i mindre bitar och blanda ner i grädde-färskost smeten.
  8. Dumleganache: Koka upp grädde i en kastrull och ta bort den från värme och lägg ner dumlekolan. Låt stå i ca 5 minuter. Rör sedan tills all kolan är smält (om det inte har smält helt, värm upp igen). Låt svalna i rumstemperatur.  
  9. Dela kakan i två lika tjocka delar. 
  10. Montera tårtan: Lägg första tårtbotten på ett tårtfat och bred ut fyllningen  jämnt. Lägg andra tårtbotten. Grovhacka daim och strö över tårtan (spara en del för att lägga runt tårtan) . Häll sedan dumleganache över och försök att bre försiktigt ut på hela tårtan.
  11. Dekorera med hallon och mynta. Fyll gärna hallon med kola och några med chokladsås. 

Du kanske också gillar

Glutenfri Mandeltårta
Jordgubbstiramisu
Tårta med mango, passionsfrukt och täckt med marängsmörkräm
Kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
Snickerstårta Zofias kök
Raffaello cheesecake
Nutellatårta
Jordgubbstårta zofias kök
Choklad och körsbärstårta zofias kök
tårta med mangocurd och citronfrosting.
jordgubbstiramisu Zofias kök
Raffaello tiramisu
Choklad-tårta med fluffig chokladganache
Jordgubbstårta
Chokladtårta med daim och dumleganache:
Pavlova zofias kök
Mandeltårta med vaniljsmörkräm
Världens godaste Daimtårta

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here