En riktigt god köttfärs-och potatisgratäng som är älskad av både stora som små. Mina barn älskar denna gratängen, den har liksom allt. Krämig, smakrik och lite crunch av majsen.
ANNONS:
Edit Template
4 port
45 min
INGREDIENSER
Potatismos:
1 kg potatis, mjöliga
2 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
½ tsk vitpeppar, malen
20 g gräslök, finhackad ( kan uteslutatas)
Köttfärssås:
400 g nötfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 msk japansk soja
1 köttbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
Salt och svartpeppar
Topping:
1 burk majs ( á 160 g)
150 g riven ost (gärna en sort med mycket smak)
Lite färsk tinja
GÖR SÅ HÄR
Potatismos: Skala och dela potatis i mindre bitar. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Under tiden kan du göra köttfärssåsen.
Köttfärssåsen: Finhacka lök och vitlöksklyftorna. Fräs snabbt i olja i en gryta. Bara så den blir lite glansig tillsätt i tomatpure, färsen och fräs tillsammans med löken under omrörning så köttet smular sig.
Tillsätt krossade tomater, soja och smula ner buljongtärning och vatten. Krydda med paprikapulver, peppar och låt puttra i ca 5 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Potatismos: Häll av vattnet och mosa potatisarna med en potatisstöt eller en gaffel. Tillsätt smör, mjölk samt kryddor och fortsätt att rör om till du för en fluffig potatismos:
Häll upp köttfärssåsen i en ugnssäker form. Klicka ut potatismos och bre ut jämt.
Toppa med majs, riven ost och timjan. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 -25 minuter.