Trilece är mjuk kaka som uppskattas världen över men även i hela balkan. Kakan som man blötlägger i tre sorters mjölk, och täckas med karamellsås. Otroligt god och man gillar karamell.
6-8 port
45-50 min
INGREDIENSER
4 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljpulver
1 dl mjölk
Att doppa kakan med:
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl kondenserad (sötad)
1 dl mjölk
1 nypa salt
Karamellsås:
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
25 g smör
½ tsk salt
Garnering:
50 g vit choklad
1/2 dl grädde
GÖR SÅ HÄR
Kakan: Sätt ugnen på 180 grader under och över värmen.
Klä en form med bakplåtspapper ca 20×32 cm.
Separera äggulor från äggvita.
Vispa äggulor med strösocker, tills socker och kristaller försvinner. Tillsätt mjölk under vispning.
Blanda ihop de torra ingredienser och vänd sedan ner i äggsmeten ( vispa inte utan bara vänd med hjälp av en slickepott).
Vispar äggvita till en hård skum. Vänd försiktig marängen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen.
Stick generöst många hål i kakan med grillpinne eller gaffel så att mjölkblandningen går in i kakan. Blanda alla tre mjölsorterna i en kana. Häll mjölkblandningen över kakan. Låt kakan absorbera mjölken i ca 1 timme.
Karamellsås: Smällt socker i en tjockbottnad kastrull (sockret ska smälta tills den blir gyllene i färgen). Häll försiktigt ner grädde under omrörning. Låt sjuda ca 5 minuter på medelvärme. Dra bort kastrullen från värme. Tillsätt smör och salt och rör om. Häll upp i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
När kolasåsen har svalna häll över på hela kakan (skaka formen så att kolasåsen kommer genom).
Hacka den vita choklad och blanda med het grädde till en slät ganache.
Garnera: Fyll en spritspåse ( har du inte en spritspåse går även bra att använda en fryspåse och klipp sedan ett lite hål) ringla sedan den vita choklad i render på kaka. Använd en tandpetare och dra på de vita ränder så att kakan får ett fint mönster.
Förvaras kakan i kylen och ta gärna fram en stund innan serveringen.