Perfekt kladdig, sötsyrlig fräsch smak av citron och avslutas med söt italiensk maräng. En kladdkaka blir man aldrig besviken på.
8-10 bitar
25-30 min
INGREDIENSER
Kladdkaka:
200 g smör
Skal av 3-4 citroner + 1,5 dl citronsaft
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
Italiensk maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 krm salt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader under och övervärmen.
Klä en rund form ( 22 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Tvätta citronerna noga och riv skalet och pressa saften. Blanda med det smälta smöret. Tillsätt resterande ingredienser och rör försiktigt tills allt är väl blandat. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt den svalna en stund, ställ sedan i kylskåp i minst 1-2 timmar.
Italiensk maräng:
Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka tills det når en temperatur på 120 grader(använd gärna en termometer för att mäta temperaturen).
Vispa äggvitorna med lite salt i en rostfri bunke till ett skum.
Häll sockerlaget försiktigt i en tunn stråle i äggvitorna samtidigt som du vispningen på låg hastighet. Öka sedan visp hastigheten och vispa marängen tills den är blank, och svalnat helt.
Spritsa eller bred den marängen över den citronkladdkakan. Bränn försiktigt ytan med en brännare för att få en fin gyllene färg.