Pankopamerad kyckling i tomatsås

17 nov 2023

Saftig kyckling med krispig yta, smält mozzarellaost i en mustigt tomatsås. En riktig lyxig helg maträtt. 

ANNONS:​

Edit Template

4 port

40-45 min

INGREDIENSER

 

           Tomatsås:

  • 2 burkar krossade  tomater
  • 3-4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk japansk soja 
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 msk torkad oregano
  • ca 20 g färsk basilika 
  • 1 grönsaker biljon -tändning



    Panerad Kyckling: 
  • 4 kycklingfiléer
  • Salt och peppar 
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk sesamfrö
  • 3  dl panko
  • 1-2  dl raps eller solrosolja, till stekning  
  • 2-3 dl riven mozzarellaost, till topping 

GÖR SÅ HÄR

 

  1. Tomatsåsen: Skala och finhacka vitlök. Värm oljan  i en kastrull på medelvärme och låt den fräsa i oljan tills den har mjuknat. 
  2. Tillsätt tomatpuré, fräs några minuter. Häll på krossade tomater, tillsätt japansk soja, svartpeppar, oregano, färsk basilika och grönsaksbuljongtärning. Rör om och låt såsen småkoka i 15- 20 minuter så att tomatsåsen blir mustig och god och såsen reduceras något. Under tiden kan du förbereda kycklingen. 
  1. Panering:  Dela filéerna i mitten. Placera filéerna mellan två plastfolie och banka ut kycklingen så att den blir ca 1 cm tjock.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
  3. Förbered tre separata skålar. En med vetemjöl blandat med paprikapulver, oregano, salt. Och i den andra med lätt uppvispat ägg, och i den tredje panko blandat med sesamfrön.
  4. Doppa varje kycklingfilé först i mjölet, sedan i ägget, och slutligen täckt den ordentligt med pannkakor-blandningen.
  5. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingen tills den är gyllenbrun och genomstekt i ca 3-4  minuter på varje sida. Lägg  filéerna i ett hushållspapper för att droppa av överflödig olja.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg ner den panerade kycklingen i tomatsåsen och toppa med mozzarella-ost. Gratinera i ugnen i ca 8-10 minuter.  
  8. Servera till nykokt pasta och resten av den goda tomatsåsen. Ringla gärna lite balsamico över och njut!

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.