31 aug 2023

Recept på:

Toblerone -cheesecake

Krämig och fantastisk cheesecake med toblerone som ger lite tuggmotstånd av mandelnougat bitar i, mums så gott!  Botten gjord på klassisk kladdkaka men skulle du hellre vill göra på en annan botten som t.ex digestivekex eller oreokex så funkar det alldeles utmärkt.  

8-10 bitar

2 tim

INGREDIENSER

Botten:
  • 125 g smör
  • 200 g mörk choklad 
  • 3 ägg 
  • 2,5 dl socker 
  • 2 dl vetemjöl 
  • ½ dl kakao
  • 1 nypa salt 
 Cheesecake-fyllning:
  • 200 g toblerone
  • 4 dl vispgrädde ( 40 %)
  • 200 g färskost 
  • 1 dl florsocker  
  • 2 tsk vaniljsocker 
Toblerone-ganache
  • 150 g toblerone
  • ¾ dl vispgrädde 

 

Gör så här:

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175  grader över-och under värmen.
  2. Klä en springform  24 cm i diameter  med bakplåtspapper ( botten och kanter).   

  3. Smält smöret i en kastrull och dra bort från värmen. Grovhacka choklad och lägg ner i smöret och låt smälta. Rör om då och då. 

  4. Vispa ägg och socker i en bunke lite lätt med en ballongvisp. Sikta ner de torra ingredienserna och därefter smör/choklad blandningen  och blanda  till en klumpfri smet. 

  5. Häll smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter ( kanter ska vara gräddade och i mitten fortfarande lite kladdig). Ta ut och låt svalna lite. Ställ sedan i kylen för att stelna helt. 

  6. Cheesecake-fyllning: Dela choklad i mindre bitar och smält över ett vattenbad eller mikrovågsugn. Låt sedan svalna helt. Rör om då och då.

  7. Vispa ihop vispgrädde, färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en fast  och krämig konsistens. Blanda sedan ner den smälta choklad, lite åt gången och vänd försiktigt tills all choklad är inblandad.

  8. Fördela cheesecake- fyllningen jämnt på kakan  och ställ i frysen i ca 15-20  minuter.

  9. Chokladganache: Koka upp vispgrädde i en kastrull. Grovhacka choklad och blanda ner i det varma grädden. Rör tills all choklad är smält. Ställ åt sidan och låt svalna.

  10. Häll sedan chokladganache över cheesecake. Ställ formen i kylen och låt stelna cheesecake ca 3-4 timmar eller över natten. 

Du kanske också gillar

potatissallad Zofias kök
Mustig tomatsås med vitlök och basilika
Brushetta zofias kök
Jasminris-till asiatiska matträtter
Parmesanpotatis Ingredienser: 1 kg potatis, fast 3-4 st vitlöksklyftor ½ dl olivolja 100 g parmesan, riven 1 tsk flingsalt 1-2 krm svartpeppar, nymald 1 tsk dragon, torkad Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med olja, riven vitlök, parmesan, dragon, salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg potatisskivorna tätt intill varandra. Häll gärna över den överblivna oljan från bunken. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 30-35 minuter eller tills potatisen har fått en fin stekyta.
Hummus med soltorkade tomater Zofias kök Hummus med soltorkade tomater
kryddiga klyftpotatis
turkisk bulgursallad -zofias kök
Krämig potatisgratäng
snabb bearnaisesås
Grönkålsröra med ädelost
potatisbullar med ost och panko.
tsatsiki Zofias kök
Tandoori kycklingspett
Smördegspaj med kantareller
Pizza på potatis
ugnsrostade rödbetor med fetaost Zofias kök
Curry kycklingröra
Vattenmelonsalad med jordgubbar
Pizzabrös zofias kök
Tonfiskröra Zofias kök
brysselkål med parmesanost och panko
Ugnsrostad potatis Zofias kök
Glaserade morötte Zofias kök
potatissallad med purjolök Zofias kök
Små cheesecake
entrecôte
Indiskt ris -Zofias kök
Inbakad getost i filodeg
Fluffigt ris Zofias kök
Röra på Ugnsrostade grönsaker-zodias kök

Recept som kommer få dig lyckas i köket.