Stekt ris med räkor

11 aug 2023

Det kan vara en av de enklaste och godaste maträtt! På bara några minuter har du en  supergod lunch eller middag.
Perfekt att laga på överbliven ris, och du måste inte använda den grönsaker som står på ingredienslista utan tar det du hittar i din frys och kyl.  Som alltid kan du anpassa receptet genom att experimentera med olika grönsaker, kryddor och smaksättningar efter dina önskemål. 

4 port

15 min

INGREDIENSER

 

    • 6 dl kokt ris ( gärna från gårdagens ris, jag har använt  jasminris men går lika bra med basmatiris)
    • 3 ägg
    • 1 lök, finhackad
    • 1 mellan stor morot
    • 1 salladslök eller  ½ purjolök ( gärna den gröna sidan)
    • 2 dl gröna ärtor, frysta
    • 200 g räkor, skalade
    • 3 msk japansk soja
    • 1 msk fiskfond eller ½ buljongtärning  
    • 1 msk sesamolja 
    • Pressad saft av 1 lime 
    • Koriander eller salladslök, till servering

       

GÖR SÅ HÄR

 

    1. Värm upp en wok eller djup stekpanna på medelhög värme med olja.

    2.  Vispa upp äggen lite  lätt och häll ner  i pannan och rör om. Blanda runt tills de blir små till bitar. Lägg äggen på en tallrik och ställ åt sidan.

    3. Hacka purjolök och skölj noggrann. Skala och grovhacka löken och tärna morötter. Fräs dem i stekpanna i 5  minuter tills de är lite mjuka. Tillsätt ärtor och räkor och stek i ca 3 minuter.

    4. Tillsätt det kokta riset i pannan och blanda väl med grönsakerna. Häll på soja, fiskfond och sesamolja över riset och blanda väl. Du kan också tillsätta lite salt och peppar efter smak.

    5. Tillsätt de stekta äggen i pannan och blanda allt tillsammans.Slutligen pressar du lime.

    6. Strö över hackad koriander eller salladslök vid  serveringen.

Vargen & Thor Kroma grytset

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.