Tårta med mango, passionsfrukt och täckt med marängsmörkräm
Riktigt fräsch tårta med exotiska smaker. Kombinera den söta och saftiga smaken av mogna med den syrliga och intensiva smaken av passionsfrukt.
10-12 bitar
2 tim
INGREDIENSER
Botten
4 stora ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Passionsfrukts & mangocurd
1 pack fryst (250g) eller 6-7 st passionsfrukter
250 g fryst mango
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
50 g smör, rumsvarmt
Citronmarängsmörkräm
250 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
3 msk citronsaft
Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
150 g färskost, naturell
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Dekoration
150 g vit choklad, jag har använt Marabou
ätbar guldglitter
Gör så här:
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä springform, 24 cm med bakplåtspapper längst upp kanter (smörj formen med smör så sitter papper bättre)
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda runt till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt sedan svalna helt innan du skär i 3 st. tunna delar.
Passionsfruktscurd: Koka upp mango tillsammans med sockret. Mixa mango till en slät mangopuré. Låt sedan svalna.
Lägg passionsfrukt i en kastrull och övriga ingredienser ( utom smöret) och koka upp och låt sjuda under omrörning i 2 minuter på låg värmen eller tills den börjar tjocka. Ta bort från värmen och rör ner smöret och mangopuréen. Häll upp på burkar och låt svalna i kylen.Separera äggvita från gula.
Maräng-smörkräm: Lägg äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål.
Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. ( känn mellan fingrar). Vispa med en ballongvisp hela tiden. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp eller köksmaskin tills marängen är styv och har svalnat helt.
Vispa ner smöret, lite åt gången (viktigt att smöret är mjuk). När allt smör är ner vispat häll i citronsaft i tunn strålen och fortsätt att vispa.
Låt sedan krämen stå i rumstemperatur, smidigare att jobba med.
Vaniljkräm: Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke till en krämig och fast konsistens.
Montera tårta i springform: Dela sedan tårtan i tre, jag delar med en brödkniv.
Täck formen med plastfolie, i samma form som du har bakat tårtbotten i, täcka hela vägen upp.
Lägg den översta botten upp och ner i formen ( tänk att den första botten kommer sen bli den översta). Jag penslar alltid mina tårtbottnar för att de ska bli extra saftiga. Jag blandar vatten, lite citronsaft eller något annat saft.
Fyll en spritspåse med 3/4 del av marängsmörkräm ( resten sparar att spackla tårta). Gör en ring runt längs kanterna med marängsmörkräm. Lägg sedan mango-passionscurd i mitten. Bre vaniljkräm på.
Lägg andra botten och gör på samma sätt. Lägg slutligen på locket ( tredje botten).
Vik över plastfolien så den täcker tårtan och låt stå helst över natten i kylen.
Vänd sedan tårtan upp och ner på en guldbrickan eller tårtfat. Ta bort springformen och spackla tårta med marängsmörkrämen.
Dekorera med vit choklad : Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad. Lägg sedan resten av choklad och rör om tills all choklad är smält.
Bred ut den smälta choklad med en matsked på en bakplåtspapper i ett tunn blad. Låt stelna. Ta försiktigt bort bladen och lägg runt hela tårta.