Fantastisk goda pizzabullar fyllda med köttfärs. Och dessa bullar går jättebra att frysa in, något vi alltid har i frysen här hemma, perfekt när barnen kommer hem från skolan är det bara att ta fram och värma i mikro nån minut.
20 St
60-90 Min
INGREDIENSER
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
10-11 dl vetemjöl
1 msk socker
50 g smör, rumsvarm
1 tsk salt
Fyllning:
ca 300 g nötfärs
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpure
300 g riven ost (valfri)
1 nypa salt
Nymald svartpeppar efter smak
1 tsk oregano
1 köttbuljong
Olja till stekning
Ca 1-2 dl ketchup eller
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör ner socker och hälften av vetemjölet. Blanda ihop allt till en smidig deg och tillsätt sedan resten av mjölet, lite åt gången, samt salt och smör.
Knåda degen i ca 10 minuter eller tills den släpper från bunkens kanter och degen känns elastisk. Täck över med plastfilm och låt jäsa i 35-40 minuter.
Finhacka lök och vitlök. Färs i olja några minuter. Tillsätt färsen och låt stekas en stund.
Smaka av med peppar och oregano. Häll i krossad tomat, tomatpuré och smula ner buljongen. Låt puttra 5 minuter, så smakerna sätter sig och tomat vätska kokar bort. Låt sedan svalna helt.
Ta upp degen på en mjölad bakbord och dela degen på två.
Kavla ut till en rektangel 50×40. Bred på ketchup, kött röran, riven ost och strö över oregano. Rulla ihop från den långsidan.
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i papper formar går också bra. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Toppa med riven ost och grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt bullar svalna på plåt.
Det går jättebra att frysa in färdiggräddade pizzabullar.