Världens godaste Daimtårta

SEPTEMBER 05, 2021

Daimtårta är en stor favorit bland oss många, men att baka den själv är inte alls så svårt, varför inte imponera på dina gäster? Tårta smakar exakt som den du köper i frysdisken. Hembakat smaka godare och är alltid uppskattat enligt mig. Inspiration har jag hämtat från den köpta Almondys Daimtårta. Tips: Antingen använder du 2 st. springformar som är 20 ca i diameter eller gör du som jag gjorde. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och rita 2 cirklar som är 20 ca i diameter och klicka sedan ut bottnar på plåten jämlika. 

8-10 bitar

40-60 min

INGREDIENSER

Botten 

  • 4 äggvitor 
  • 3 dl mandelmjöl eller ca 1,5 dl mandlar (som du mixa )
  • 1 dl strösocker 
  • 1 nypa salt

    Vaniljsmörkräm

  • 4 äggulor 
  • 1 dl vispgrädde 
  • 1 dl strösocker 
  • 1 msk vaniljsocker  
  • 150 g smör, rumsvarmt  

Garnering:

  • 2 st Daim dubbel ( x2 65g)
  • 150 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rita upp två cirklar 20 ca i diameter på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Rita upp cirklarna med hjälp av en talrik/assiett 20 ca. 
  3. Separera äggula från vita.
  4. Vispa äggvita i en rostfri bunke med nypa salt tills det börja bli skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng. Tillsätt mandelmjöl och vänd försiktigt med en slickepott. Bred ut smeten jämnt i dessa cirklar på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt sedan svalna helt.
  5. Vaniljsmörkräm: Lägg alla ingredienser i en kastrull (förutom smöret). Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning tills krämen har tjocknat.
  6. Häll över krämen i en skål och täck med en plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur (du kan ställa krämen in i kylen i 10 min. tänkt bara på att krämen får inte blir för kall när du ska vispa in den med smöret).
  7. Vispa den mjuka smöret vit och fluffig. Tillsätt sedan vaniljkrämen under vispningen, klicka lite åt gången. Vispa några minuter tills det blir slät och fluffig kräm.
  8. Montera tårtan: Lägg små bakplåtspapper runt serveringsfat (för att slippa kladd, som du sedan dra bort smidig). 
  9. Lägg en tårtbotten på faten och bre på hälften av smörkräm jämt. Lägg på nästa tårtbotten och spackla med resten av smörkrämen på hela tårtan. 
  10. Grovhacka daim chokladen och strö över på tårtan. Ställ i kylskåp en lite stund.
  11. Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull och häll över chokladen. Rör om tills all choklad är smält. Låt svalna lite i rumstemperatur.
  12. Häll chokladganache över tårtan och ställ tillbaka i kylen ca 10-15 minuter för att ganachen ska stelna. Det går alldeles utmärkt att frysa in tårtan.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.