Kokosmarängtårta med lemoncurd och vit choklad- kräm
FEBRUARI 19, 2021
Tårta med smak av citron och len vit chokladkolakräm på en botten av kokos och maräng. En tårta för dig som älskar sött och syrligt i kombination, dessutom är den helt glutenfri.
8-10 bitar
40-60 min
INGREDIENSER
Kokosmarängbotten:
3 äggvitor
1 dl strösocker
3 dl kokosflingor
1 nypa salt
50 g smör
Lemoncurd:
3 äggulor
1,5 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
saft av 3 st citroner + skal
50 g smör, rumsvarmt
Vit choklad krämig:
250 g mascarpone eller färskost
0,5 dl florsocker
100 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
ca 50 g vit choklad , fin hackad
GÖR SÅ HÄR
Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form 20 cm diameter med bakplåtspapper.
Vispa äggvita till ett skum men en nypa salt. Tillsätt socker och fortsätt vispa till ett fast skum.Tillsätt strösockret lite i taget, fortsätt vispa till en blank och fast maräng.
Blanda ner kokosflingor och smält smör. Vänd försiktig ihop allt.
Klicka ut smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Låt sedan svalna en stund i formen.
Lemoncurd: Vispa äggulor, majsstärkelse och socker i en bunke med en ballongvisp.
Tvätta citronen noga. Riv skalet fint (bara det yttersta) och pressa ut citronsaft. Koka upp i en kastrull. Sila sedan av citronsaft för att få bort citronskalet.
Häll den varma citronsaften i äggsmeten under omrörning, häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt koka på låg värme under omrörning, tills citronkrämen har tjocknat.
Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt smöret i kuber och vispa in det i krämen.Häll över din lemoncurd i en skål och låt svalna i kylen.
Mascarpone/vit choklad krämig: Dela choklade i mindre bitar och smält över ett vattenbad eller mikro. Låt svalna en stun i rumstemperatur.
Vispa mascarpone med vaniljsocker och florsocker. Häll ner den smälta chokladen under vispningen.
Montera upp tårtan: Lägg botten en serveringsfat. Bre ett lager med lemoncurd. Spritsa eller bre mascarponekräm. Garnera med finhacka vit choklad och ställ i kylen en stund inna servering.