Vaniljpannacotta serveras med lemon curd & cantuccini. Krämig, ljuvlig och vacker. Pannacotta är en av dem bästa efterrätterna jag vet, och ändå så enkel att göra.
4 portioner
60 min
INGREDIENSER
3,5 dl vispgrädde
1 påse vegegel eller 3 st gelatinblad
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk äkta vaniljpulver
1,5 dl naturell yoghurt eller gräddfil
Lemoncurd
3 st citroner, saft + skal av 2 citroner
2 äggulor
1 ägg
1,5 dl socker
1 msk majsstärkelse
100 g smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop alla ingredienser (förutom yoghurt) i en kastrull. Koka upp på svag värmen under omrörning. Låt svalna några min. och blanda sedan ner yoghurt.
Alt. till gelatinblad: Lägg gelatinet i kallt vatten och låt ligga ca 5 min. Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg i den varma gräddblandningen. Rör tills det har smält.
Sila gärna pannacotta pannacotta. Häll upp i portionsglas (fyll en kannan och hälla upp pannacotta för att slippa kladd) Låt stelna i kylen i 2-3 timmar.Vispa äggulor, ägg och socker i en skål med en ballongvisp.
Lemoncurd: Tvätta citron noga. Riv skalet fint och pressa ut citronsaft.
Lös ihop majsstärkelse med en lite del av citronsaft och blanda med resten av saften. Koka upp i en kastrull. Sila sedan av citronsaft för att få bort citronskalet.
Häll den varma citronsaften i äggsmeten under omrörning, häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp under konstans omrörning tills citronkrämen har tjocknat.
Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt smöret i kuber och vispa in det i lemon curd.
Häll över din lemon curd i en ren burk och låt svalna. Förvara i kyl.
Garnera pannacotta med lemoncurd, Cantuccini. och citronmeliss.