Eclair fyllda med vaniljkräm

FEBRUARI 10, 2022

Eclair är fransk bakelser av petits choux deg, degen påminner mig om churros. Eclair fyller man antingen med vaniljkräm eller chokladkräm och sedan avslutar man att doppa de i chokladganache eller glasyr.

Eclair bakelser är fantastiskt goda och inte så svåra att göra när man har väl hittat rätt dosering av mjöl och gräddningstiden. För det får inte vara för lös och inte för kompakt och gräddningstiden kan variera från ung till ung, men eclair är klara när de har fått en gyllenbruna färg  och ganska hård skal.

6-7 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

  • 4 st ägg ( storlek M)
  • 2.75 dl vetemjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 120 gram smör
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk socker

Vaniljkräm:

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker 
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 20 g smör

Chokladganachen:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör i en kastrull.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner mjölet snabbt. Ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan igen och värm upp under omrörning tills degen har rostas lite. Smeten ska vara kompakt.
  3. Lägg över  smeten i en bunke och låt svalna i ca 5 minuter. Vispa sedan ett ägg i taget.
  4. Fyll en spritspåsen med smet och spritsa ut smala längder och skär av med kniv eller sax (tyll jag har använd heter Wilton 8b).
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Grädda i ca 20-25 minuter, eller tills eclair har fått en gyllenbruna färgen.
  7. Låt svalna helt.
  8. Vaniljkräm: Koka upp mjölk och vaniljpasta i en kastrull. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Häll över det varma mjölken under vispning (börja  med lite först, så att ägg inte koagulera) och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen har tjocknar. 
  9. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Häll över vaniljkrämen i en skål och täck över med en plastfolie. Låt svalna något i rumstemperatur och ställ sedan i kylskåpet.
  10. Chokladganachen: Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. koka upp grädde i en kastrull och häll sedan över chokladen. Låt stå i några minuter. Rör om tills all choklad är smält och du har fått en blank och fin ganache.
  11. Gör små hål på under av eclairen, eller gör en snitt på sidan och fyll eclairen med vaniljkräm och doppa i choklad. 

ANNONS:​

Liknande inlägg

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​