Kycklingfilé med pumpapuré & ugnsrostade rotfrukter
OKTOBER 07, 2020
Stekt kycklingfilé serveras med pumpapuré & ugnsrostade rotfrukter. Så gott med pumpapuré att servera till kyckling, fisk eller kött.
4 port
35 min
INGREDIENSER
400 g kycklingfilé
2 msk kycklingfond
1/2 tsk curryn
salt & peppar efter smak
1 tsk allkrydda
olja till stekning
25 g smör till stekning
1 msk torkad dragon
Rotfrukt:
3 st morötter
3 st palsternackor
1 fänkålen
4-5 rödbetor
1 spetskål
2 hela vitlökar
2 msk olivolja
1 nypa örtsalt
Salt & peppar
persilja att toppa med
Pumpapuré:
ca 1,5 butternutpumpa
krm salt
krm svartpeppar
25 g smör
ca 1 dl riven parmesanost
chiliflakes
1-2 msk finhackad persilja
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela rotfrukter i klyftor, ta bort det yttersta skalet på vitlöken och skär bort toppen. Dela spetskålen i 4 delar. Ansa och skär fänkålen i skivor/klyftor. Lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja. Salat & peppar.
Rosta i mitten av ugnen i ca 40 min. Rör om en gång under tiden.
Dela pumpan i 4 delar, ta bort kärnorna och lägg pumpa med skalet uppåt i en sil. Fyll grytan med vatten ungefär till hälften och lägg silen i grytan och ångkoka pumpan under lock på låg värmen (3:an) i ca 45-50 minuter eller baka den i ugnen på tills köttet är mjukt. Det tar ca 45 minuter.
Gröp ur fruktköttet med en sked och mixa slätt till en puré. Smaka av med samtliga kryddor tillsätt smör, riven parmesanost. Pressa ut de mjuka vitlöksklyftorna ur skalet (vitlöken som du har rosta tillsammans med rotfrukter) Fördela i portionsformar, riv mera ost och strö på chiliflakes. Gratinerar Purén i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter.
Krydda filéerna med salt, peppar, curry och allkrydda. Bryn filéerna i en het stekpanna med olja och sket på varje sida tills dem har fått fin färg och filéerna är genomstekta. Tillsätt smöret och dragon och låt filéerna brynas. Ös på med smöret. Ta bort stekpannan från plattan och låt filéerna vila med locken på.