Fräsch, len och krämigt med mycket smak av lime, serveras med härligt Italien maräng eller lättvispad grädde.
Ca 8-9 bitar
40 min
Ingredienser:
Pajskal
100 g smör
15 st digestivekex
2 msk strösocker
Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk (400g)
Limesaft av 3 st (ca 1 dl)
Limskal från 2 st1 dl lime ( fint riven)
1 msk vaniljsocker
2 äggulor + 2 ägg
Gör så här:
Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med i en bunke. Rör ner äggulorna och äggen. Rör försiktigt ihop till en slät smet. Låt stå och dra i 30 min.
Värm ugnen på 175 grader.
Pajskal: Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Smält smöret i mikro eller i en kastrull och blanda ihop med kexsmulor.
Tryck ut smulblandningen i en pajform 24 cm i diameter, och upp till kanten.
Grädda pajskalet i 10 minuter.
Ta tu pajskalet. Sila ner fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt pajen svalna helt och sedan stå i kylen i minst 2 timmar.
Servera pajen med lättvispad grädde eller italienska maräng och strö över lite rivet limeskal.
Italiensk maräng
Ingredienser:
1/2 dl vatten
2 dl strösocker
2 äggvitor
1 nypa salt
Gör såhär:
Koka socker och vatten till 122 grader.
Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum.
Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med lägre hastighet tills marängen helt svalnat.