Bakad cheesecake med dulce de leche & valnötter Krämig och lyxi cheesecake med dulce de lech och knapriga, lätt rostade valnötter. Smak helt magiskt god!
8-10 bitar
1 tim
Ingredienser:
1 pak Biscoff kex ( 250 g) eller digestivekex
100 g smör
2 st ägg
1 äggula
1 dl farinsocker
1 nypa salt
1,5 msk vetemjöl
400 g färskost t.ex. Philadelphia
2 tsk vaniljsocker
½ burk dulce de leche (karamelliserad mjölk )
Garnering
ca 2 dl hackade valmötet
½ burk dulce de leche (karamelliserad mjölk )
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Kläd en springform ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper under och på sidorna av formen, smörj kanterna med smält smör innan.
Mixa kexen i en matberedare kexen till fina smulor. Smält smöret och blanda med kexen till en massa.
Tryck sedan ut smula-massa i formen. Förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt sedan svalna.
Sänk ugnsvärme till 150 grader.
Vispa färskost sockret, vaniljsocker, vetemjöl och ½ burk dulce de leche. Tillsätt ett ägg i taget och vispa allt på låg hastighet till en är jämn smet.
Häll sedan smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.
Stäng av ugnsvärme och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 30 minuter (på så sätt minskas risken för att cheesecake inte ska spricka).
Låt cheesecaken svalna helt. Ställ sedan in den i kylskåpet. Låt gärna stå i kylskåpet i minst 4-6 timmar eller över natten, så att den stelnar ordentligt och blir krämig.
Rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills dem får lite färg. Låt svalna en stund.
Grovhacka nötterna. Värm upp dulce de lech i en kastrull och låt svalna lite.
Lägg hackade nötter över cheesecake och ringla sedan över dulce de lech. Servera och njut!