Jag har gjort två olika sorter av en och samma deg. När det kommer till fyllningen, dessa blir lika goda t.ex. med nutella eller bara kanel (kanelbulle fyllningen).
25 st
60 Min
Ingredienser för ca 25 st. gafflar
25 g jäst för sötade degar
75 g smör, rumstempererat
2,5 dl mjölk
1 tsk nymalda kardemummakärnor
1 dl strösocker
8,5 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
Ca 150 g dadelmassa
1 dl grovhackade valnötter
Gör så här:
Värm upp mjölk till finger varm. Blanda i kardemumman och låt dra lite gram.
Rör ut jästen i litet av degvätskan i en bunke och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Lägg lite i tagen av smöret och arbeta in den. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
Stjälp ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
Blanda ihop smöret, nöter och dadelmassa.
Dela degen i 2 bitar. Kavla ut ena till rundlar, ca 40 cm i diameter, på ett mjölat bakbord. Dela dem i ca 15-16 trekantiga bitar med en pizzaskärare.