Mina bästa tips att lyckas med bullar och att få dem saftiga & smakrika.
1. Använd rumstempererad smör.
2. Rumstempererad eller kall degvätska ( för att bullar ska jäsa längre ).
3. Häll inta all mjöl på en gång. Överdosering på mjöl ger torra bullar. Tillsätt istället lite mjöl i taget.
4. Använd hela kardemummakärnor (som du ska mortla) istället för pulver, bullar blir mycket smak.
5. Snåla aldrig med fyllning.
6. Pensla med sockerlag direkt när bullarna kommer från ugnen.
Ca 30-35 st stora bullar
Du behöver:
50 g jäst
6 dl mjölk, rumstempererad
15-16 dl vetemjöl speciel
1 nypa salt
1 tsk kardemummakärnor ( som ska mortla)
1 dl strösocker
1 st ägg
200 g smör ( rumstempererad )
1 ägg, till pensling
pärlsocker eller mandelspån
Fyllning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
200 g smör ( rumstempererad)
0,5 dl strösocker
150 g mandelmassa
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Rör ut jästen i litet av degvätskan i en bunke. Häll sedan i resten av vätskan, ägg, salt, ägget och socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Tillsätt sedan lite i tagen av smöret och arbeta in den.