Semmeltårta

19 januari 2021

Semmeltårta med samma goda smaker fast i en tårta. Saftiga tårtbottnar med smak av kardemumma, mandelmassan, fluffig grädde och rostade mandelspån. Himmelsk gott!

10-12 port

2 tim

INGREDIENSER

Botten

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 50 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • krm salt
  • 1 tsk nymald kardemumma

 

 

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 100 g sötmandlar, oskalade
  • 1 tsk kardemumma, malen 
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde

Garnering 

  • Florsocker
  • 1 dl mandelspån, rostade

 

 

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Klä en form 20 cm i diameter med bakplåtspapper botten och längst med  kanterna.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. 
  5. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ner dem i äggsmeten. Häll i mjölblandningen och vänd försiktigt med en slickepott tills du har en jämn och klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ca  20-25 minuter. Gör en provstick, den ska komma ut torr. Låt kakan svalna helt innan du delar den i mitten. 
  6. Mandelmassa:  Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme och låt sedan svalna. Mixa mandlarna i en matberedare till en massa. Riv ner mandelmassan grovt med ett rivjärn och blanda med samtliga ingredienser (förutom mjölk) till en massa. Häll sedan lite i taget av mjölken och mixa tills du har en krämig mandelmassa. Rosta mandelspån i en torr pannan.  Ställ åt sidan och låt svalna.
  7. Vispa grädden fluffig.
  8. Montera tårtan: Dela tårtbotten i mitten. Bre ut ¾ delar av mandelmassan på den första bottnen och ber sedan ett lager grädde. 
  9. Lägg på andra delen och spritsa  med vispgrädde. Klicka ut eller spritsa med mandelmassa på toppen. Strö över mandelspån och pudra med florsocker. 
  10. Förvara tårtan i kylen. Den går jättebra  att servera dagen efter och blir bara godare med tiden.

GÖR SÅ HÄR

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.