Kycklingfileer i champinjon- och parmesansås. Familjens favorit kycklingrätt! Servera pasta, ris eller potatis och njut! Passar lika bra att laga på en vardag eller till helgen.
4
30 Min
INGREDIENSER:
4 kycklingfileer ( 700 g)
1 msk grillkrydda
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
olja & smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färska champinjoner
2 msk kycklingfond eller i buljongtärning
2 msk japansk soja
5 dl matlagningsgrädde( jag har använt Mildas 4%)
1 dl färsk hackad persilja ( ca 20 g)
75 g parmesanost
GÖR SÅ HÄR:
Dela kycklingfiléerna i mitten. krydda med grillkrydda, salt och peppar.
Värm stekpanna med smör och olja medelhög värme. Lägg i kycklingfiléerna och stek tills de är genomstekta, ca 4-5 minuter per sida. Ta ut kycklingfiléerna från pannan och sätt åt sida på en tallrik.
Skala lök, vitlök och finhacka. Fräs i samma panna några minuter tills den blir mjuk.
Ansa och skölj champinjoner. Skiva tunt och stek i en torr panna på hög värme 2-3 minuter. Lägg i lök och vitlök. Tillsätt grädden, fond, soja, lite hackad persilja och rör om tills såsen börjar koka. Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka kycklingfiléerna i såsen och låt puttra på låg värmen ca 5 minuter.
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.