Kvällens middag blev en mustig indisk gryta och såklart ska serveras med naanbröd, penslat med vitlökssmör. Det blir veterligen magiskt gott!
Jag har gräddat mina Naanbröd i ugnen på grillfunktion i ca 2-3 minuter.
6 st Naanbröd
1,5 h
Ingredienser:
5 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk matolja
3 msk naturell yoghurt
Till pensling:
Smält smör
2 vitlöksklyftor, pressat
2-3 msk finhackad persilja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, jäst och salt i en bunke. Tillsätt yoghurt, olja och vatten. Blanda samman till en deg. Knåda i ca 5 minuter, till en smidig deg.
Gnid in degen med lite olja och plasta in bunken och låt degen jäsa i ca 1 timme.
Ta upp degen på en mjölad bakbord och dela i 6 bitar och rulla varje bit till en liten boll.
Sätt ugnen 270 grader på grillfunktion och ställa in plåten så den blir varm.
Kavla ut varje boll till ett tunt bröd och ställ de på en bakplåtspapper.
Ta ut den varma plåten och flytta över brödet.
Grädda högst upp 2-3 minuter, tills kanter börja bli är gyllenbrunt.
Lägg över bröden på ett fat och pensla med smält smör, pressad vitlök och persilja. Servera på direkten och njut med en mustig grytan.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.