Grytbröd med surdegsbröd som jäser under natten och bakas på morgonen, nybakt bröd på morgonen är rena lyckan för mig och doften som sprider sig i hela huset är ju magiskt.
Perfekt bröd för dig som inte har en bakmaskin hemma och har svårt att knåda en deg för hand knåda. För den här brödet behöver du inte knåda utan bara röras ihop till en kladdig deg.
Brödet passar till nästa allt- soppa, till en sallad eller en lyxig lördagsfrukost.
Tips: Lägg inte all mjöl på en gång utan rör lite åt gången och sluta när degen har precis gått ihop.
1 limpa
På kvällen: Häll vattnet i en bunke blanda ner surdeg och socker.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och rör tills du får ihop. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev till en ganska kladdig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa över natten i rumstemperatur.
På morgonen: Ta upp degen på en mjölad bord.
Vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ degen i en väl mjölad brödkorg (för brödkorg) eller på en mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter.
Lägg ut degen på en mjölad bakplåtspappret, mjöla generös med mjöl och snitta önskade mönster på bröder.
Värm upp ugnen till 225 grader.
Sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir riktigt varm.
Lägg försiktigt degen ner i den heta grytan tillsammans med lock på och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Efter 30 minuter tar du av locket, sänk värmen till 200 grader och bakar ytterligare ca 20-25 minuter. Släng i 2-3 isbitar i botten av ugnen (det gör du för att det ska bli ånga i ugnen).
Låt brödet svalna utan bakduk i grytan.