En enklare variant på croissanter. Att göra croissanter från grunden och alla dessa momenten med kavlande kan vara lite krångligt. Den här receptet på croissanter är mycket enklare och snabbgjort på hemgjorda croissanter dessutom med mindre smör.
16 st croissanter
1 h
Ingredienser:
30 g färsk jäst
2,5 dl ljummet vatten
2,5 dl mjölk
2 ägg
2 msk rapsolja
1 msk socker
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
150 g smör, rumstempererat ( till utbakning)
1 äggula & ca 2 msk mjölk till pensling
Gör så här:
Lös upp jästen och sockret i den ljumma degvätska. Häll i hälften av mjölet och blanda till en jämn smet. Tillsätt oljan, ägg, saltet och rör om.
Tillsätt resten av mjölet, lite i taget. Arbeta tills degen känns elastiskt och fint. Låt jäsa övertäckt med en plastfolie i 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bakbord och dela 8 delar och rulla till bollar. Kavla ut en till en rund cirkel (se bild nedan). Fördela den mjuka smöret på varje cirkel och lägg sedan cirklarna på varandra. Lägg över på en talrik/bricka.
Låt vila i kylen täckt med plastfolie i ca 10 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel på 40×60 cm och vik två gånger längs med långsidan. När du vikt och kavlat klart så kavlar du ut degen till en rektangel som är ca 20×60 cm. Skär degen i avlånga trekanter och rulla ihop till en croissant. Ställ croissanterna på bakpappersklädd plåt, med bra mellanrum. Låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla croissanterna med uppvispat äggula och mjölk. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills dem får en gyllenbrun färg. Lägg över på galler och låt svalna. Tips: Du kan frys in ogräddade croissanterna och grädda sedan frysta på 175 grader i ca 30 minuter.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.