Tips: Smaksätt med julkryddor som t.ex 1 tsk malen ingefära 1/2 tsk malen kanel blir super gott.
1 plåt (16 st)
Ingredienser:
- 2 dl majsmjöl
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solroskärnor
- ½ dl chiafrö
- 1 dl linfrön
- 4 dl hett vatten
- 1 dl oliv eller solrosolja
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i kokande vatten och olja, rör om allt. Låt stå i ca 15-20 minuter tills vattnet sjunkit in i fröna.
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Klä en plåt 30×40 cm med bakplåtspapper.
- Häll ut smeten i plåten och kavla med en bakplåtspapper på. Dra bort sedan bakplåtspapper och skär i önskade stora rutor, toppa med lite flingsalt och mera frön om det önskas.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. När 20 minuter är kvar av grädningstiden öppna ugnsluckan för att släpp ut fukt och stäng sedan igen.
- Låt knäckebrödet stå kvar i ugnen i eftervärmen en stund.
- Låt knäckebrödet svalna helt på plåten.
- Förvara knäckebrödet i en burk med lock på.