
Baklava cheesecake
5 mars 2025 Baklava cheesecake med pistagekräm. Baklava cheesecake med pistagekräm – magiskt gott! En krämig cheesecake med frasigt filodegstäcke, söt honung och smakrik pistagekräm. En perfekt blandning av mjukt och knaprigt, sött och nötigt. Enkel att göra och imponerande att bjuda på. 18 port 45 min INGREDIENSER 10 st filodegsark 100 g smält smör Fyllning: 3 dl mixade nötter (valnötter, mandel och pistaschnötter) 1 tsk malen kardemumma ½ dl ljus sirap eller flytande honung Pistagekräm: 2,5 dl vispgrädde 150 g färskost 100 g pistagekräm GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader. Fyllningen: Rosta nötter i en torr stekpanna till dem. Hacka nötterna grovt eller mixa dem till önskad konsistens (fint eller lite grövre). Blanda nötterna med kardemumma och sirap tills allt är väl blandat. Ta fram filodegsarken och håll dem täckta med en fuktig handduk för att undvika att de torkar. Pensla ett ark i taget med smält smör och lägg i formen. Upprepa tills du har 5 st av arken.Dela senad i 9 dela ( fyrkantiga). Lägg varje del i en muffinsform. Pensla med smör. Grädda i ca 15-18 min eller tills ytan är gyllene och krispig. Låt sedan svalna helt. Fördela nötblandningen jämnt över filodeg -skålar. Cheesecake -fyllning: Vispa grädden, färskosten, vaniljsocker tills den blir fluffig och krämig. Tillsätt pistagekrämen och vispa lite tills den är slät kräm. Fyll sedan smördegs-skålar ( enklaste att använda en spritspåse) och toppa med hackade pistaschnötter och ätbara torkade blommor. Servera dem tillsammans med en klick av pistagekrämen och eventuellt lite hackade pistaschnötter på toppen för extra dekoration. Tips: Om du vill ha en sötare touch kan du ringla lite honung eller sirap innan servering! Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT