Edit Template

20 mars 2025

Paj i en potatisskal

Spenat- och svamppaj med västerbottensost. En krämig och smakrik paj med ett pajskal av potatis. Magiskt gott! Så mycket kärlek i en och samma form. 

Paj i potatisskal

ANNONS:

Edit Template

4-6 port

1,5 tim

INGREDIENSER

Pajskal:

  • ca 1,5  kg fast potatis, kokt
  • 25 g smör
  • 20 g persilja, hackad
  • 3–4 vitlöksklyftor, rivna
  • Salt och peppar

 

Fyllning:

  • 1 gul lök, hackad
  • 150 g skogschampinjoner, skivade
  • 100 g babyspenat
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • Saft av ½ citron
  • 3 ägg
  • 400 g keso
  • 2 dl crème fraiche
  • Olja att steka
  • 3 dl riven ost ( västerbottensost)

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Pajskalet: Koka potatisen tills den är mjuk, ca 15–20 minuter (behåll gärna skalet för extra krisp). Häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
    Tryck eller mosa ut potatisen i en smord springform (ca 24–25 cm i diameter) så att den täcker botten och kanterna. Det är enklast att använda ett glas.
  3. Blanda smält smör med hackad persilja och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar. Pensla potatisskalet med blandningen.
  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 20–25 minuter, tills det fått en lätt gyllene yta.
  5. Fyllningen: Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna utan olja tills de har släppt sin vätska och fått en fin gyllene färg
  6. Tillsätt lök och olja och stek tills löken är mjuk. Vänd ner babyspenaten och låt den mjukna snabbt i pannan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  7. Blanda ihop ägg, keso och crème fraiche i en stor skål. Tillsätt den stekta svamp- och spenatblandningen i äggstanningen. Pressa i citronsaften och tillsätt chiliflakes. Rör om ordentligt.
  8. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och bred ut den jämnt. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 200 grader i ca 30–35 minuter, tills den stelnat och fått en fin gyllene färg. Låt pajen vila i 10 minuter innan du skär upp den.

 

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template