Spenat- och svamppaj med västerbottensost. En krämig och smakrik paj med ett pajskal av potatis. Magiskt gott! Så mycket kärlek i en och samma form.
ANNONS:
Edit Template
4-6 port
1,5 tim
INGREDIENSER
Pajskal:
ca 1,5 kg fast potatis, kokt
25 g smör
20 g persilja, hackad
3–4 vitlöksklyftor, rivna
Salt och peppar
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g skogschampinjoner, skivade
100 g babyspenat
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk chiliflakes
Saft av ½ citron
3 ägg
400 g keso
2 dl crème fraiche
Olja att steka
3 dl riven ost ( västerbottensost)
GÖR SÅ HÄR
Pajskalet: Koka potatisen tills den är mjuk, ca 15–20 minuter (behåll gärna skalet för extra krisp). Häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck eller mosa ut potatisen i en smord springform (ca 24–25 cm i diameter) så att den täcker botten och kanterna. Det är enklast att använda ett glas.
Blanda smält smör med hackad persilja och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar. Pensla potatisskalet med blandningen.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 20–25 minuter, tills det fått en lätt gyllene yta.
Fyllningen: Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna utan olja tills de har släppt sin vätska och fått en fin gyllene färg
Tillsätt lök och olja och stek tills löken är mjuk. Vänd ner babyspenaten och låt den mjukna snabbt i pannan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna.
Blanda ihop ägg, keso och crème fraiche i en stor skål. Tillsätt den stekta svamp- och spenatblandningen i äggstanningen. Pressa i citronsaften och tillsätt chiliflakes. Rör om ordentligt.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och bred ut den jämnt. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 200 grader i ca 30–35 minuter, tills den stelnat och fått en fin gyllene färg. Låt pajen vila i 10 minuter innan du skär upp den.