Edit Template

1 mars 2025

Mjuk semmelkaka

 

Snabb semmelkaka – Lätt recept för enkelt fika. På tisdag är det semmeldagen, så varför inte baka något enkelt som ändå har den ljuvliga smaken av en semla? Perfekt för en snabb och otroligt god fikastund om man inte har tid att baka semlor. 

ANNONS:

Edit Template
kardemummakaka
Semmelkaka

9 port

45 min

INGREDIENSER

  • 150 g smör, rumsvarm
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 dl mandelspån, till toppning

 

Till servering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mandelmassa
  • 3-4 msk mjölk eller grädde att speeda upp mandelmassa 

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader under och över värmen.
  2. Klä en rektangulär bakplåt 20×30 eller rund bakform (ca 22–24 cm i diameter).
  3. Vispa socker och det rumstempererade smöret till en fluffig konsistens. Vispa ner äggen tills smeten är jämn.
  4. Blanda torra ingredienser. Vetemjöl, bakpulver och mortlade kardemummakärnor i en skål.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten, samt med filmjölken. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och strö över mandelspån.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills kakan är gyllene och en provsticka kommer ut torr.
  8. Låt kakan svalna innan servering.
  9. Riv mandelmassan och blanda med en skvätt grädden så den blir krämig.
  10. Skär kakan i rutor. Klicka lite mandelmassa på varje ruta och vispas grädde. Strö över lite florsocker och mortlade kardemummakärnor.

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template