Raffaello tårta

5 Dec 2021

Raffaello-tårta med vit choklad, kokos och mandlar är en smakupplevelse som påminner om de populära Raffaello-bollarna. Kombinationen av vit choklad, kokos och mandlar skapar en krämig och nötig smak som smälter i munnen och är svår att motstå.

Se video på min Instagram hur jag gör! @zofias_kok

10-12 bitar

3-4 tim

INGREDIENSER

Botten:

  • 6 st stora ägg 
  • 1 nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 2,5  dl vetemjöl
  • 100 g sötmandel eller 2 dl mandelmjöl 

Fyllning:

  • 200 g vit choklad
  • 1 dl sötad kondenserad mjölk
  • 300 g färskost ( philadelphiaost naturell) 
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 dl vispgrädde (40%)
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl sötmandel ( grovhackad)
  • ca 1,5 dl kokosmjölk eller mjölk  att pensla tårtbottnar

Vit-chokladganache:

  • 1/2 dl vispgrädde 
  • 100 g vit choklad

Garnering:

  • ca 100 g kokosflingor 
  • 12 st raffaello bollar 
  • 1 dl finhackad madlar 

GÖR SÅ HÄR

Tårtbotten: 

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Fodra en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
    3. Om du ska använda sötad mandlar-rosta mandlarna i en torr panna och låt dem svalna en stund. Mala sedan mandlarna i en matberedare. 
    4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa tills du får en blank maräng.
    5. Vispa äggulorna lätt i en separat skål och blanda ner  i marängen.
    6. Tillsätt de malda mandlarna och vetemjölet. Vänd försiktigt ihop till en klumpfri och jämn smet.
    7. Häll smeten i springform och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. (Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.) Kontrollera med en provsticka att kakan är helt torr. Låt den svalna helt innan du delar den i tre delar.

     

    Fyllning:

    1. Grovhacka chokladen och smält den i ett vattenbad (en bunke över en kastrull med sjudande vatten) tillsammans med den kondenserade mjölken. Låt blandningen svalna helt.
    2. Vispa färskosten med vaniljsockret. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa till en slät och fin kräm. Rör ned kokosflingorna.
    3. Vispa grädden i en separat bunke tills den är fast i konsistensen. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i färskost -smeten, lite i taget.

    Montering av tårtan:

    1. Dela tårtbotten i tre delar.
    2. Klipp ut fyra små bitar bakplåtspapper och placera dem runt kanterna på ett tårtfat för att undvika kladd under monteringen.
    3. Lägg den första tårtbotten på fatet och pensla med lite kokosmjölk. Bred på ett lager fyllning. Upprepa med nästa botten och strö över grovhackade mandlar.
    4. Lägg på den sista bottnen och bred fyllning över hela tårtan, även runt kanterna. Ställ tårtan i kylen i minst 3-4  timmar för att stelna.

    Chokladganache:

    1. Hacka chokladen i mindre bitar.
    2. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält och du har en jämn ganache.
    3. Häll chokladganachen över tårtan och jämna ut med en matsked eller en palett.

    Dekoration:

    1. Täck tårtan med kokosflingor runt om.
    2. Dekorera med Raffaello-bollar.

    Tips:
    Tårtan smakar bäst när den har stått i kylen i 1–2 dagar.

  • Separera äggulorna från äggvitorna.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.