Rostad vitlök-och blomkålssoppa

31 augusti 2022

 

Smakrik och fantastiskt god blomkålssoppa som passar både till vardags och till lite festligare måltider. Det är något alldeles speciellt med rostad vitlök – den ger en härligt fyllig smak.

4

45 Min

INGREDIENSER: 

 
  • 1  blomkålshuvud (ca 800 g)
  • 1 hel vitlök  
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 st grönsaksbuljong 
  • 6 dl vatte 
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl matlagningsgrädde 
  • salt & peppar

Topping:

  • olivolja 
  • chiliflakes 
  • färsk rosmarin

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär blomkålen i mindre buketter och skala samt skär löken i klyftor. Skär av toppen på vitlöken och lägg allt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. 
  3. Rosta i ugnen i ca 30–35 minuter tills grönsakerna fått en gyllenbrun färg. 
  4. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en buljongtärning. Mixa buljongen och de rostade grönsakerna (GLÖM INTE ATT PLOCKA BORT SKALER FRÅN VITLÖKEN)  till en slät soppa, med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Häll i matlagningsgrädden och smaka av med chiliflakes. Låt soppan sjuda i cirka 5 minuter. 
  5. Topping: Ringla över lite olivolja och strö på chiliflakes, nymalen svartpeppar och garnera med rosmarin.

ANNONS:​

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​