9 augusti 2024

Glutenfri Mandeltårta

 

Mandeltårta med vaniljfrosting och mjölkchoklad som bara smälter i munnen. Det är ett gammalt recept från 2019, nu har jag för nya bara med nya bilder och video som finns på min Instagram. Så kolla gärna in för video.   

Den här tårtan är för dig som inte gillar att baka avancerade tårtor. Dessutom är den helt glutenfri. 

 

TIPS! Tänk på att smöret och färskosten ska vara rumsvarma. 

Glutenfri Mandeltårta

8-10 bitar

2,5 tim

INGREDIENSER

Kakan:

  • 50 g smör
  • 4 ägg 
  • 1 nypa salt 
  • 2,5 strösocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker


Chokladganache:

  • 200 g mjölkchoklad  (jag har använt Marabou)
  • 1 dl vispgrädde

 Vaniljfrosting:

  • 200 g smör, rumsvarmt 
  • 300 g färskost, rumsvarmt 
  • 2,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering: 

  • 150 g mandelspån
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Kakaopulver 

GÖR SÅ HÄR

Kakan:

  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
  2. Klä en form, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Separera äggvitorna från äggulorna.
  5. Vispa äggvitorna med lite salt tills de börjar gå ihop. Tillsätt socker lite i taget under vispningen och fortsätt vispa tills du får vita toppar.
  6. Tillsätt mandelmjöl och vänd försiktigt ner det i smeten i flera omgångar. Sikta sedan ner potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt med en slickepott.
  7. Vispa äggulorna lätt och blanda ner dem i smeten tillsammans med det smälta smöret.
  8. Häll smeten i formen och skaka formen lite så att smeten fördelas jämnt.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera med en provsticka; den ska komma upp torr när kakan är klar. Låt kakan svalna en stund i formen, ta sedan ut den och låt svalna helt.

Chokladganache:

  1. Dela chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät ganache. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Om du vill skynda på processen, kan du ställa skålen i kylen en stund.

Vaniljfrosting:

  1. Vispa smör, vaniljsocker och florsocker med en elvisp. Vispa några minuter tills smöret blir vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt färskost och fortsätt vispa i några minuter. Låt frostingen stå i rumstemperatur.

Montering:

  1. Dela kakan i två delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat.
  2. Bred ett lager chokladganache (spara hälften).
  3. Lägg på hälften av frostingen och jämna ut den. Lägg sedan på den andra bottnen och täck hela tårtan med resten av frostingen. Ställ tårtan i kylen i 1 timme innan du häller över chokladganachen.
  4. Häll chokladganachen över hela tårtan och jämna ut med en palett eller sked. Täck hela tårtan. Dekorera med mandelspån runt om.
  5. Spritsa med vispad grädde och pudra med kakao. Låt tårtan stå i kylen i ca 2-3 timmar innan servering.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Snickerstårta Zofias kök
Choklad-tårta med fluffig chokladganache
Jordgubbstiramisu
Världens godaste Daimtårta
Pavlova zofias kök
Jordgubbstårta
Kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
tårta med mangocurd och citronfrosting.
Chokladtårta med daim och dumleganache:
Raffaello cheesecake
Tårta med mango, passionsfrukt och täckt med marängsmörkräm
Jordgubbstårta zofias kök
Raffaello tiramisu
jordgubbstiramisu Zofias kök
Glutenfri Mandeltårta
Mandeltårta med vaniljsmörkräm
Choklad och körsbärstårta zofias kök
Nutellatårta

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template