5 augusti 2024

Amerikansk pan pizza

Panpizza är pizza med tjock knaprig botten i amerikansk stil. Man kan välja själv vad man vill på som pålägg, men jag tycker köttfärs passar så bra i just denna varianten av panpizza. 

Botten blir extra knaprig med extra  olivolja i pannan.

American pan pizza med köttfärs

1 plåt

1,5 tim

INGREDIENSER

  • 25 g färsk jäst 
  • 4 dl vatten, fingervarm  
  • 8 dl vetemjöl 
  • 1 msk socker eller 1 tsk honung 
  • 1 tsk salt 
  • 2 msk olivolja 

Tomatsås:

  • 2 msk tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • ½ chilifrukt
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk strösocker

Köttfärs: 

  • 400 g köttfärs
  • 2 dl passerade tomater  
  • 1 tsk oregano färsk eller torkad
  • 1 krm svartpeppar 
  • 1 krm  salt 

Topping: 

  • Tomatsås 
  • 150 g riven ost, valfritt 

GÖR SÅ HÄR

  1. Pizzadeg: Rör ihop jäst, vatten, honung och olivolja. Blanda i mjölet, lite i taget.
  2. Tillsätt saltet och fortsätt att arbeta degen tills du får en fin och elastisk deg, cirka 10 minuter. Degen ska kännas lite kladdig men fortfarande hanterbar. Ringla lite olivolja över och täck bunken med plast. Låt jäsa cirka 45 minuter.

  3. Tomatsås: Skala och hacka vitlök och chili. Häll krossade tomater i en kastrull, tillsätt chili, tomatpuré, olivolja, salt och peppar. Låt tomatsåsen puttra ihop på svag värme med lock på, i ca 30 minuter. Rör om då och då.

  4. Köttfärs: Fräs köttfärsen på hög värme tills den är genomstekt. Tillsätt passerade tomater. Smaka av med salt, peppar och oregano. Låt småputtra i cirka 5 minuter. Låt sedan svalna.

  5. Bak ut pizzan: Sätt ugnen på 200 grader. 
  6. Pensla en långpanna,  35×45 cm, med olivolja. Häll degen direkt ner i långpannan. Platta ut den med väl oljade händer (gör gärna hål i degen med fingertopparna). Bred på tomatsås och köttfärs. Strö över generöst med ost och ringla över olivolja. 
  7. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i 9 bitar.

Du kanske också gillar

Mustig tomatsås med vitlök och basilika
sushi-tårta
potatissallad med purjolök Zofias kök
Mormors hemmagjord Ajvar
Zucchinibiffar Zofias kök
Krompir salata- potatissallad
Grönkålsröra med ädelost
Zucchinipaj med fetaost i tortillabröd.
Broccolisoppa med parmesanost och vitlök.
Stekt ris med räkor -Zofias kök
Tonfiskpasta
Tomatsoppa Zofias kök
Lins- och Halloumibiffar med zucchini & morötter
Blomkålssoppa Zofias kök
Vegetariska Vårrullar
Recept Ugnsbakade bönor Zofias Kök
Rotfruktssoppa
Rostad sötpotatissoppa Zofia kök
Parmesanpotatis Ingredienser: 1 kg potatis, fast 3-4 st vitlöksklyftor ½ dl olivolja 100 g parmesan, riven 1 tsk flingsalt 1-2 krm svartpeppar, nymald 1 tsk dragon, torkad Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med olja, riven vitlök, parmesan, dragon, salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg potatisskivorna tätt intill varandra. Häll gärna över den överblivna oljan från bunken. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 30-35 minuter eller tills potatisen har fått en fin stekyta.
Krämig zucchini -och svamppasta zofias kök
turkisk bulgursallad -zofias kök
ugnsbakad ris med grönsaker- Allt-i- ett

Recept som kommer få dig lyckas i köket.