Vinbärskaka med maräng. Saftig kaka med röda vinbär och mjuk marängtäcke med mandelspån på är en otrolig kombination med syrliga vinbär. Du kan även byta ut vinbär till blåbär det blir lika gott.
6-8
1 tim
INGREDIENSER
Kaka:
150 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Citronzest av en citron
Citronsaft av en ½ citron
3 dl röda vinbär (färska eller frysta, tina innan om du använder frysta)
Maräng:
3 äggvitor
1 nypa salt
1,5 dl socker
1 dl mandelspån
GÖR SÅ HÄR
Kakan: Sätt på ugnen till 175 grader under och övervärme.
Smörj och täcka en läsbar form, ca 24 cm i diameter med kokosflingor.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret tills det blir vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna, en i taget, och fortsätt vispa tills smeten är jämn och luftig.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Vänd ner i smöret-smeten. Tillsätt mjölken och rör om med en slickepott.Tillsätt mjölken och rör om försiktigt. Blanda ner citronzest, citronsaft och röda vinbär.
Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i ca 20 minuter.
Maräng: Vispa äggvitorna med en nypa salt tills de bildar mjuka toppar.
Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen är glansig och styva toppar bildas. Bred marängen jämnt över vinbärskakan. Strö över mandelspån och grädda ytterligare 15 minute
Låt kakan svalna i formen en stund. Dra sedan en vass kniv runt foremanskaneter och lös upp ur formen.