Simit är ett turkiskt bröd. De påminner om bagels är ett lite sött och krispigt ringformat bröd som täcks med sesamfrön. Om du har rest i Turkiet, då är det omöjligt att missa det här brödet.
8 st
2 tim
INGREDIENSER
Deg:
8,5 dl vetemjöl
1 ½ msk socker
1 tsk salt
7 g torrjäst ca 2 msk (eller 25 g färsk jäst)
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk raps eller solrosolja
För doppning:
1 dl mörk sirap
¾ dl vatten
2, 5 dl rostade sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
Blanda vetemjöl, torrjäst, socker och salt i en bunke. (om du använder färsk jäst- lös upp jästen i degväska).
Tillsätt vattnet och oljan. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk.
Täck degen med en köksduk och låt den jäsa i 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek.
Ta upp degen i ett mjölkbord. Dela degen i 8 lika stora delar och rulla till bollar.
Rulla varje boll till en lång remsa, cirka 60 cm lång.
Gör en halv (8) och snurra sedan in remsor i det runda cirkel (se bild).
Blanda sirap och vatten i en djup skål.
Doppa varje dag-ring först i sirap-blandningen och sen i rostade sesamfrön ( samtidigt som du doppar i sesam ska du dra lite försiktigt så du gör dem lite större) se till att de är helt täckta med sesamfrö.
Placera de täckta ringarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen till 200 grader under och över värmen.
Grädda simit i 15-20 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga.