15 juli 2024

Simit

Simit är ett turkiskt bröd.  De påminner om bagels  är ett lite sött  och krispigt ringformat bröd som täcks med sesamfrön.  Om du har rest i Turkiet, då är det omöjligt att missa det här brödet. 

Simit-zofias kök
Simit-zofias kök
Simit-zofias kök

8 st

2 tim

INGREDIENSER

Deg:

  • 8,5 dl vetemjöl 
  • 1 ½  msk socker
  • 1 tsk salt 
  • 7 g torrjäst ca 2 msk  (eller 25 g färsk jäst)
  • 4 dl vatten, fingervarmt 
  • 2 msk raps eller solrosolja

För doppning:

  • 1 dl mörk sirap 
  • ¾ dl vatten 
  • 2, 5 dl rostade sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda vetemjöl, torrjäst, socker  och salt i en bunke. (om du använder färsk jäst- lös upp jästen i degväska).
  2. Tillsätt vattnet och oljan. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk. 
  3. Täck degen med en köksduk och låt den jäsa i 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek.
  4. Ta upp degen i ett mjölkbord. Dela degen i 8  lika stora delar och rulla till bollar. 
  5. Rulla varje boll till en lång remsa, cirka 60 cm lång.
  6. Gör en halv (8) och snurra sedan in remsor i det runda cirkel (se bild). 
  7. Blanda sirap och vatten i en djup skål.
  8. Doppa varje dag-ring först i sirap-blandningen och sen i rostade sesamfrön ( samtidigt som du doppar i sesam ska du dra lite försiktigt så du gör dem lite större) se till att de är helt täckta med sesamfrö.
  9. Placera de täckta ringarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  10. Sätt ugnen till 200 grader under och över värmen.
  11. Grädda simit i 15-20 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga.
  12. Låt simit svalna något på ett galler.

Du kanske också gillar

Världens godaste smördegs frallor
Minibaguetter
Piroger Zofias Kök
Grytbröd med surdegsbröd
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Lövbiff- och champinjon pasta.
Brytbröd med ost
Knådfritt Grytbröd
Luftig och mjuk matbröd
Taziki
Filmjölksbröd
pasta zofias kök
Fluffig bröd
Brioche-hamburgerbröd
Luftiga frallor
Focaccia med fetaost
Nattjäst- Libanesisk bröd med zaatar
Surden_Zofias Kök
Naanbröd
Hembakat Hamburgerbröd
Nattjäst-bröd
Rågbröd i långpanna
Ett knaprigt och glutenfritt fröknäcke
Pogača
Nattjästa baguetter Zofias kök
Minibaguetter som på bageri
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter
Julbröd med frukt och frön
Knådfri morotsbröd i långpanna
Hemmagjorda snabba croissanter
Formfranska
Nattjästa morotsfrallor
Naanbröd i stekpanna
Ugnsbakade vita bönor med hembakat bröd
Vitlöksbröd med västerbottensost
Lepinja-bröd
Nattjäst ostfralor
Semlor zofias kök

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here