Piroger med köttfärs- Perfekt att baka dessa piroger och frysa in och ta fram när man blir sugen. Bästa sättet att tina frysta piroger är i ugnen på 160 grader i ca 10 minuter, de blir som nygräddade igen.
ANNONS:
15 st
1 tim
INGREDIENSER
25 g färsk jäst
5 dl mjölk, ljummet
10-11 dl vetemjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
100 g smör, mjukt
Fyllning:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 msk grillkrydda
2 tsk vegeta
2 dl passerade tomatsås eller ketchup
4 dl riven ost, valfri sort
GÖR SÅ HÄR
Lös upp jäst i degvätska: Tillsätt salt, socker och hälften av vetemjölet. Arbeta in mjölet och rör ihop till en ganska lös deg.
Tillsätt rumsvarm smör och resten av mjölet. Arbeta till en smidig och elastisk deg. Knåda ca 15 minuter för hand eller 10 i en bakmaskin.
Låt degen jäsa övertäckt med en plastfolie i 50-60 minuter.
Fyllningen: Skala och finhacka lök. Fräs löken i en stekpanna med olja på låg värmen tills den blir mjuk. Tillsätt färsen och krydda med grillkrydda och vegeta ( vegeta kan du ersätta med 1 st grönsaksbuljongtärning). Stek tills färsen blir helt genomstekt.
Tillsätt passerade tomater, oregano och låt puttra i ca 10 minuter. Häll upp färsen på en tallrik och låt kallna helt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 lika bitar. Rulla till en bollar. Kavla ut och till cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen, lägg på riven ost, och nyp ihop kanterna med fingertoppar och vik ihop till en pirog.
Lägg på plåten med bakplåtspapper och pudra med lite vetemjöl. Låt jäsa i ca 15 minuter.