Denna rätt är en smakexplosion som kombinerar saftig lax med en krämig sås av citron och vitlök. Serveras bäst med fluffigt potatismos tillsammans med en fräsch sallad.
4 port
20-25 min
INGREDIENSER
400 g laxfile
Salt och peppar
Citronsaft och skal av 1 citron
4 st vitlöksklyftor
2 kvistar färsk timjan
1 msk honung
1 msk fiskfond eller ½ buljongtärning
1 msk vetemjölet eller 1 msk majsstärkelsen
2,5 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
Salta och peppra laxfileer. Värm upp en panna och stek dem i olivoljan ca 4 min på varje sida. Lägg dem över på en tallrik.
Skala och riv vitlöksklyftor. Fräs vitlöken mjuk på låg värmen i samma stekpanna med smör.
Skölj citronen och riv skalet. Lägg ner i panna och pressa citronsaften.
Blanda ner vetemjölet och rör om.
Smaka av med fiskfond, salt och peppar. Häll på vatten i en pannan och låt det puttra i några minuter under omrörning tills såsen har tjocknat. Lägg tillbaka laxfileer och ös på med såsen. Låt sjuda i ca 2-3 min.