Cheesecake med mango, vit choklad och passionsfrukt

| AUGUSTI 13, 2020

Den här cheesecaken har allt och lite till! Mangofyllning med
vit choklad ganache & passionsfrukt avslutas med bränd maräng. Somrig, fräsch och gudomligt god!

Tips: Du kan förbereda dagen innan och hälla på chokladganache ca 1 timme (dekorera även marängen) innan serveringen. Kom ihåg att tinna cheesecake i kylen innan serveringen. 

10-12 bitar

1,5 tim

         INGREDINSER:

 

       Pajskalet:

  • 24 st digestivekex
  • 100 g smör, smält
     

    Fyllning:
  • 1 stor mogen mango eller 250 g fryst (tinad)
  • 2 påse vegegel eller 4 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde 40%
  • 300 g färskost naturell
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Citronsaft av 2 citroner ( ca 1 dl citronsaft)
     
    Chokladganache:
  • 3-4 st passionsfrukt eller fryst ca 6 st träningar
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
     

Italiensk Maräng:

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Citronmeliss till garnering  

 

GÖR SÅ HÄR: 

 

  1. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul i mixer eller matberedare. Smält smöret och blanda ihop med kexen.
  2. Tryck tu kexsmulor i botten på en pajform med löstagbar botten 24 cm i diameter. Låt stå i frysen under tiden du gör fyllningen.

  3. Cheesecake-fyllning: Vispa grädde, färskost och florsocker i en bunke. Vispa allt till en krämig konsistens.
  4. Skala och tärna mangon i bitar (använder du fryst tina innan). Mixa mango med stavmixer till en puré.
  5.  Pressad citronsaft i en skål och blanda med vegegel. Koka på medel värmen under omrörning tills det börjar tjockna. Blanda sedan med mangopuré och mixa en sista gång. Om du använder gelatinblad: blötlägg i kallt vatten innan i ca 5 min. Värm upp citronsaften och rör ned gelatinblad tills allt är upplös.
  6. Tillsätt mangopuré i grädde-smeten, lite åt gången. Vänd försiktigt med en slickepott. Fyll sedan pajskalet och ställ i frysen för att stelna, det tar ca 1 timme.

  7. Chokladganache: Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull eller mikro. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i ca 5 min. Röra om tills all choklad är smält. Dela passionsfrukterna och skrapa ur frukten, sila bort kärnor och blanda med chokladen (rör snabbt). Låt svalna helt innan du häller över cheesecake. Rör om då, då.
    Häll chokladganache på cheesecake och ställ i kylen i ca 30 min.

    Garnering: Tips! Det går jättebra att garnera med färdigt köpta marängtoppar och garnera på  cheesecake.

  8. Maräng: Fyll en kastrull med vattenbad på spisen. (Kastrullen som rymmer den bunke du ska vispa marängen in i vattnet.) Låt vattnet koka upp.
  9. Mät upp äggvitor och socker i en bunke. Ställ bunken på kastrullen och vispa för hand tills alla sockerkristaller är smält. Ta bort bunken från värmen och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat och är fast.
  10. Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa i önskade mönster över cheesecake. Bränna marängen med en gasbrännare till gyllene. 

 

 

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.