Edit Template

4 mars 2024

Krämig kyckling- och

potatisgratäng

Gräddig gratäng med kyckling  med smak av vitlök, rosmarin, oregano  och ost. En potatisgratäng sätter guldkant till  både vardag och fest. Denna gången har jag adderad med kycklingfiléer och det blev riktigt gott! Servera gratängen som den är eller med en fräsch sallad bredvid.  

Ett tips-testa att gör en krämig pasta på ostsåsen som jag hade i gratängen, det blir så gott. 

Fast eller mjölig potatis? Det funkar både, fast och mjöligt blir precis lika bra. Mjöliga blir lite “geggigt” medan fast potatis gör att den håller ihop mer. För att mjölig potatis innehåller mer stärkelse. Om du ska använda fast, potatis, skölj inte efter att du har skivat dem. 

 

4 port

50 min

INGREDIENSER

ANNONS:

Edit Template
  •  1 kg potatis, fast
  • 4 kycklingfiléer ca 700 g
  • 1 nypa salt 
  • 1 krm svart peppar
  • 1 tsk grillkrydda 
  • 2 msk olja, till stekning 
  • 3 vitlöksklyftor
  • -2 msk vetemjöl
  • 25 g smör
  • 1 msk finhackad, rosmarin
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk oregano krydda
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2,5 dl riven ost ( valfri)
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 dl riven parmesanost till topping 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skala, skölj  och skiva potatisen tunt ( skölj inte efter att du har skivat potatisen). 
  3. Skär kycklingfiléer i små tärningar. Krydda med kryddor.
  4. Stek kycklingfiléerna i smör och olja tills den får en fin stekyta. Lägg över kycklingen över på en tallrik.
  5. I samma stekpanna, stek riven vitlök tills den är mjuka. Tillsätt finhacka rosmarin, smör och mjöl och stek lite till.
  6. Blanda grädde, mjölk och smula ner buljongtärning. Tillsätt riven ost, oregano och rör om. Smaka av med salt och peppar. Låt små puttra på låg värme tills såsen tjocknar lite.
  7. Smörj en ugnsform och lägg potatisskivor tätt intill varandra. Lägg sedan ett lager av kycklingbitar. Häll ostsåsen-blandningen över potatisen. Toppa med riven parmesanost. 
  8. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 40-45 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg. Tillagningstiden kan  variera-allt bero på du tunna potatis skivor är och sort.

ANNONS:

Edit Template

Du kanske också gillar

Krämig kycklingpasta med sparris Krämig kycklingpasta med sparris Krämig kycklingpasta med sparris
Panerad kycklingfilé
Koreansk kyckling Zofias kök
Krämig Kycklinggryta med curry
Kycklinggryta med tomat och lime
ugnsbakad ris med kyckling
Kycklinggryta med kokosmjölk & jordnötssmör
Krispig kycklingfilé i ugnen panerad med cornflakes
Butter chicken
Frasig pankopanerad kycklingfilé
marry me chicken
Chicken cashew
Zofias kök
Kyckling i dragonsås
Kycklingfilé i jordnötssås Zofias kök
Wallenbergare
Kycklingbiffar med asiatiska smaker-Zofias kök
pasta alfredo med pankopanerad kyckling.
Kinesisk Kycklingwok Zofia Kök
Stekt ris med kyckling
Krämig pasta med kyckling spenat & soltorkade tomater.
​​Spicy nudlar med köttfärs
GRILLAD KYCKLING SOM I AFFÄREN
Saftigt kycklinglårfiléer
kycklingfilé med honung & vitlök
Kyckling lasagne- Zofias kök
Indiskt ris -Zofias kök
Krämig pasta med kyckling & champinjoner
Cornflakespanerad kyckling burgare med min absolut favorit kålsallad!

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here