11 jan, 2023

Ugnsbakad torskrygg

med vitvinssås

Ugnsbakad torskrygg med härlig vitvinssås och smörstekt fänkål. Allt detta var magiskt gott! Att laga fisk är bland det godaste jag vet speciellt med en god sås till. Fick hela familjen att äta fisk, vilket de vanligtvis brukar gilla när jag lagar fisk. 

ANNONS:

Ugnsbakad torskrygg

4 port

30-45 min

INGREDIENSER

  • 4 bitar torskrygg eller filer
  • 2 krm salt 
  • 1-2 msk olivolja

Vitvinsås:

  • 1 msk smör, till stekning 
  • 1-2  schalottenlök
  • 1 kvist färsk timjan 
  • 2,5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning  
  • 2,5 dl vitt vin 
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 25 g smör 
  • 1 krm salt och peppra 

Tillbehör: 

  • 1 st fänkål, stekt i smör ( ca 400 g) 
  • 4 st potatis, kokt och stekta i smör 
  • 1-2 tsk löjrom 

GÖ SÅ HÄR

    1. Fisken: Sätt ugnen på 160 grader. Salta fisken och låt den sedan stå i 10 minuter. Under tiden kan du börja med såsen.
    2. Såsen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull tillsammans med en kvist timjan. Tillsätt vatten, vitvinsvinäger, vitt vin och buljongtärning. Låt sedan koka upp på medelvärme i cirka 10 minuter. Det ska reduceras till hälften för att alla smaker ska komma fram.
    3. I en annan kastrull kokar du upp vispgrädde på låg värme tills hälften återstår (grädden får en lite tjockare konsistens då).
    4. Lägg torsken i ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Ugnsbaka sedan torsken i ca 15-20 minuter, tills innertemperaturen är 45 grader.
    5. Fortsätt med såsen: När lök- buljongen har reducerats ska du sila ner den i grädden. Tillsätt smör under konstant vispning medan såsen småputtrar. Såsen kommer att tjockna lite. Lägg såsen åt sidan och blanda ner finhackad gräslök. Smaka av med salt.
    6. Servera fisken med vinsåsen, stekt fänkål och kokt potatis. Toppa med lite löjrom. Dekorera med färsk finhackad gräslök och njut!
    7.  

ANNONS:​

Liknande inlägg

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.