Ugnsbakad ris med kyckling är en maträtt som jag lagar ganska ofta, mina barn älskar det. Den här risrätt är en Balkans maträtt som påminner mig lite om risotto, supergott och perfekt när man ska laga mat till många personer.
ANNONS:
Edit Template
4 port
1 tim
INGREDIENSER
1 kg kycklinglårfilé eller klubbor
1 gul lök
1-2 msk persilja
1 dl krossade tomater
1 msk Vegeta ( du kan ersätta med 1 grönsaktbiljontäning)
1 tsk grillkrydda
1/2 tsk svartpeppar, nymald
3 msk olivolja
4 dl basmatiris
8-10 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingen i ugnsform.
Skala och finhacka lök och persilja och lägg ner i formen. Tillsätt krossade tomater, olja, salt, peppar, vegeta och grillkrydda. Gunga in kycklingklubbor med kryddblandningen ordentligt. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Skölj basmatiriset i ljummet vatten några gånger. Låt stå i vattnet i ca 15 minuter och sila därefter av vattnet.
Ta ut kycklingen ur ugnen och flytta över den på en tallrik. Vänd i riset i formen och lös upp buljongtärningarna i hett vatten och häll vattnet över riset ( vattnet ska täcka riset med ca 1 cm).
Lägg tillbaka kycklingen ovanför riset.
Baka sedan mitt i ugnen i ytterligare ca 30 minuter. Tillagningstiden kan variera beroende på riset du använder. Eventuell kan du tillsätta lite mer vätska om riset känns torrt.