HEM> RECEPT> BRÖD

9 dec 2024

Matbröd

 Det är något magiskt med det ögonblick när brödet kommer ut ur ugnen, fortfarande varmt och lockande. För mig är det som om världen står stilla ett ögonblick medan jag tar in den underbara doften och känslan. 

Mjukt och fluffigt matbröd som passar till det mesta. Det går även utmärkt att frysa in, perfekt att ta fram till mellanmål eller när du lagar soppa att servera till.



Luftig och mjuk matbröd

6 st

1 tim

INGREDIENSER

 

    • 25 g färsk jäst 
    • 2,5 dl fingervarmt vatten 
    • 1 msk honung 
    • 1 tsk salt 
    • 6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning 

GÖ SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarm vattnen och rör om tills jästen har löst sig.

     

  2. Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.

     

  3. Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.

     

  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar och forma dem till bollar. Platta lite lätt till cirka 10 cm i diameter. Lägg dem på en mjölat kökshandduk. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.

     

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Förvärm plåten så att den blir riktigt varm.

     

  6. Ta ut plåten och lägg försiktigt ner brödet direkt på den heta plåten ( enklaste sättet att flytta över degcirklarna är att lyfta upp duken samtidigt som du lägger ena handen ovanpå och lyft upp snabbt).

     

  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.

     

  8. Ta upp brödet från plåten och låt det svalna under en kökshandduk.

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Luftig och mjuk matbröd
Recept Pitabröd Zofias Kök
Grytbröd med surdegsbröd
Filmjölksbröd
Vitlöksbröd med västerbottensost
Nattjäst- Libanesisk bröd med zaatar
Simit
Taziki
Knådfria frallor Zofias kök
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Knådfritt Grytbröd
Knådfri morotsbröd i långpanna
Lepinja-bröd
Surden_Zofias Kök
Nattjästa baguetter Zofias kök
Fluffig bröd
Naanbröd
Minibaguetter
Nattjästa morotsfrallor
Ugnsbakade vita bönor med hembakat bröd
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter
Julbröd med frukt och frön
Focaccia med fetaost
Lepinja-bröd
Vitlöksbröd
Nattjäst-bröd
Nattjäst bröd
Semla Croissant Zofias kök
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Tikka masala med paneer-ost
Ett knaprigt och glutenfritt fröknäcke
Formfranska
Hemmagjorda snabba croissanter
Tunnbröd i stekpanna Zofias kök
Semlor zofias kök
Världens godaste smördegs frallor
Pogača
Nattjäst ostfralor

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.