Lättlagad och fantastiskt gott lax med ris som sköter sig nästa själv i ugen. Påminner mig lite om risotto.
4 port
45 min
INGREDIENSER
400 g laxfilé
1/2 tsk salt
Svartpeppar efter smak
1 gul lök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhackad
2-3 msk olivolja , till stekning
ca 6-7 st soltorkade tomater i olja, strimlade
2 st fiskbuljong
10-11 dl kokt vatten
350 g Arborioris
50 g parmesanost, riven
Saft av 1 citron
Några kvist rosmarin
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen till 200 grader.
Skär laxfilén i bitar och krydda dem med salt och svartpeppar efter smak. Ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs lök och vitlök tills löken blir mjuk.
Tillsätt de soltorkade tomaterna och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt riset.
Koka vatten och lös upp buljongen och häll den över risblandningen. Placera laxbitarna ovanpå riset. Toppa parmesanost och pressa citronsaften över.
Ställ panna i ugnen ( säg till att pannan inte innehåller några plastdetaljer). Ugnsbaka i ca -30-35 minuter eller tills riset är mjukt och laxen är genomstekt.
Servera direkt och njut av den härliga ugnsbakade risrätten med lax och soltorkade tomater!