Laxpaj med frasigt pajskal

17 dec, 2023

Härligt frasig paj med en spröd filodeg botten och krämig cheese fyllning  med lax, grönkål och purjolök. Passar utmärkt på julbordet.

  •  

4 port

50-60 min

INGREDIENSER

    • 250 g filodeg 
    • 50 g smör, smält
    • 150 grönkål 
    • 1 purjolök

      Fyllning

    • 125  g laxfilé
    • 2,5 dl cream cheese
    • 1,5 dl matlagningsgrädde 
    • 2  ägg
    • 20 g dill, finhackad 
    • 2 st vitlöksklyftor, riven 
    • 150  g ost, riven 
    • Svartpeppar efter smak

       

      Topping:
    • Ca 50 g riven ost
    • Dill 

GÖ SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ansa och ta bort den hårda delen från grönkålen och hacka den sedan. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner grönkålen. Låt den ångas i cirka 2-3 minuter. Ta upp den och låt vattnet rinna av.
  3. Finhacka purjolöken. Smält smöret och låt det sedan svalna.
  4. Fyllning: Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en skål.
  5. Smörj en pajform med en diameter på cirka 24 cm. Lägg i ett ark filodeg och forma det efter kanterna på formen. Pensla filodegsarket med smält smör och lägg sedan över varandra. Fördela grönkålen, purjolöken och laxen.
  6. Häll sedan ner fyllningen på pajbotten. Vik lätt ihop filodegsarken. Pensla med smält smör och toppa med riven ost och persilja.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter eller tills pajen har fått en gyllene färg. Låt pajen svalna i formen i minst 30 minuter innan servering
Vitlökspotatis
KLICKA PÅ BILDEN FÖR RECEPT
Krämig potatisgratäng
KLICKA PÅ BILDEN FÖR RECEPT
Chokladmousse -Zofias kök
KLICKA PÅ BILDEN FÖR RECEPT

ANNONS:

Edit Template

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.