Krämig potatisgratäng 

11 dec, 2023

Bjud på en ljuvlig potatisgratäng till nyårsafton. Hemma hos oss är det obligatoriskt att servera potatisgratäng till nyårsafton, tillsammans med oxfilé och bea-sås.

Jag brukar förkokta min potatisgratäng och sedan gratinera den, vilket är smidigt och resulterar i en riktigt krämig och fantastisk smak.”

ANNONS:​

Edit Template

4 port

45 min

INGREDIENSER

  • 1 ½  kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk olja till stekning
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde 
  • 20 g gräslök (eller andra örter)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald  svartpeppar
  • 150 g riven ost

GÖ SÅ HÄR

    1. Sätt ugnen på 200 grader. 
    2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och strimla löken tunt och finhacka vitlöken. Finhacka gräslök.
    3. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en stor stekpanna. Tillsätt potatis, vitlök, grädde, mjölk, gräslök, salt och svartpeppar. Låt  allt koka ihop i 5 minuter (potatis ska inte sönder koka).
    4. Vänd över allt i en form, toppa med riven ost och gratinera gratängen ca 25-30 minuter i ugnen.

ANNONS:​

Liknande inlägg

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.