Fantastiskt goda mjuk saffrans-kakan med chokladganache och flingsalt. Kombination av saffran och chokladganache är en perfekt balans mellan den ljuvliga , den är oemotståndlig. Dessutom är superenkel att baka.
10-12
60 Min
INGREDIENSER
100 g smör, smält
0,5 g saffran (1 påse)
3 ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Chokladganache:
200 g mörk choklad
50 g smör
2 msk farinsocker
1 dl vispgrädde
1/2 tsk kardemumman maled
1 tsk snabbkaffepulver (espressopulver)
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader med över- och undervärme.
Klä en springform med en diameter på 22-24 cm med bakplåtspapper, både på botten och på sidorna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa ägg och socker lätt i en bunke med en ballongvisp. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och därefter det smälta smöret. Rör om tills du har en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. När kanterna börjar bli genomgräddade är kakan klar, med en lite mjukare mitt. Låt sedan svalna helt i formen.
Chokladganachen: Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Koka upp grädden, tillsätt smöret, kaffepulver, kardemumma, salt och farinsocker. Häll sedan över chokladen och rör om tills chokladen är slät och glansig. Låt svalna en stund i rumstemperatur.
Lägg kakan på ett serveringsfat och bred över chokladganachen. Toppa med lite flingsalt.