HEM> RECEPT >DESSERT  >Mjuk pepparkaka med brynt smör
 
 

Mjuk pepparkaka med brynt smör

25 sep 2023

ANNONS:​

Edit Template

8-10 bitar

1,5 tim

INGREDIENSER

  • 150 g smör
  • 2 dl  dl strösocker
  • 1 dl farinsocker 
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk ingefära, mald  
  • 1 tsk kardemumman,mald  
  • 1 msk kanel, mald 
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk nejlika,mald 
  • 1,5 dl yoghurt naturell 3% eller gräddfil
  • 1 dl frysta lingon eller lingonsylt


    Glasyr:

  • 1,5  dl florsocker
  • 2-3  msk pressad citronjuice 
  • 50 g färskost

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader under och över värmen.  

  2. Pensla formen med smör och bröa med ströbröd ( säg till att formen penslas ordentligt med smör).

  3. Smält smör i en kastrull. Låt smöret småputtra under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Dra bort från värme och låt svalna.

  4.  Vispa upp ägg med strösocker och farinsocker, fluffigt ca 5-7 minuter.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i smeten lite åt gången.Tillsätt yoghurt, lingon och smör och vänd försiktigt  till en klumpfri smeten. 

  6.  Häll smeten i en form och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

  7. Låt kakan svalna i formen ca 5 minuter innan du vänder den upp och ner på ett fat.

  8. Glasyren: Rör ihop färskost, florsocker och citronjuice tills du har en jämn glasyr ( späda ut med mer vätska om det skulle kännas för tjockt). Ringla sedan över glasyren på kakan när det har svalnat helt och hållet.

Liknande inlägg

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.