Saffransmunkar fyllda med dulce de leche. Nu har jag testat att ugnsbaka dessa munkar istället för att frita och de blev minst lika goda.
12 st
2 tim
INGREDIENSER
25 g jäst
1 ½ dl mjölk
½ g saffran
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jäst i bunken och lös upp med mjölken.
Blanda ihop resten av ingredienserna. Arbeta i en köksassistent eller knåda för hand. Kör ca 7-10 minuter eller tills degen känns elastisk och bundit glutentrådar. Knåda lite längden om du kan baka degen för hand.
Låt degen vila i ca 10 min.
Lägg degen på ett lätt mjölat bord och dela i 12 st bitar. Rulla dem till bollar. Lägg på en bakplåtspapper och täck med en plastfolie över. Låt jäsa minst 1,5 timme.
Sätt ugnen på 190 grader över-och undervärme.
Baka munkar i mitten av ugnen i ca 12-15 munter. Ta ut och låt svala helt under en kökshandduk.
Stick in en kniv i sidan på varje munk för att göra ett hål till fyllningen. Fyll varje munk med dulce de leche med hjälp av en spritspåse med tyll. Pudra över lite florsocker.