Krispig kycklingfilé i ugnen panerad med cornflakes
8 feb,2023
Cornflakes kan man använda till mycket mer än bara frukost. Det blir så krispigt och gott dessutom behöver du inte ens fritera. Dessa kycklingfiler tillagas i ugnen och serveras med en supergod BBQ-glaze.
4 port
30-45 Min
INGREDIENSER:
3 st kycklingfiléer ( ca 700 g)
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk grillkrydda
1 tsk oregano, krydda
½ tek svartpeppar
5 dl cornflakes, till panering
2 ägg, till panering
2-3 msk raps eller solrosolja
BBQ-glaze:
1 ½ dl ketchup
2 vitlöksklyftor, riven eller pressad
1 msk flytande honung
1 msk japansk soja
1 tsk dijonsenap
2 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, under-och övervärme.
Dela kycklingfile i avlånga och bitar. Krydda med samtliga kryddor.
Krossa cornflakes till fina smulor och lägg i en skål.
Vispa lite lätt äggen i en skål.
Panera varje kycklingfilé först i ägg och till sist cornflakes.
Placera kycklingfiléerna på en bakplåt med bakplåtspapper och ringla lite olja över.
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter tills kycklingen är genomstekt och cornflakes är krispiga.
BBQ-glaze: Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme i ca 5 minuter, rör om under tiden. Ta bort från värmen och låt svalna.
Pensla sedan kycklingen med BBQ-glaze. Servera och njut! Du kan också användas som dip eller glaze för att tillaga kött på grillen. Förvara gazen i kylskåpet.
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.