Äppelkaka med karamelliserad äpple och maräng

25 sep 2023

Den här äppelpajen är som en dröm, den har verkligen allt och lite till.  Servera med kolasås eller vaniljsås. 

8-10 bitar

1 tim

INGREDIENSER

  • ca 1 kg äpple, röda 
  • 25 g smör
  • 2 msk farinsocker eller strösocker 
  • 1 tsk kanel, mald

Pajsmulor:

  • 8 dl vetemjöl 
  • 150 g smör, kylskåpskall
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2 äggulor
  • 2-3 msk vatten 

Maräng:

  • 3 äggvitor 
  • 1 nypa salt 
  • 1 dl strösocker 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • ½ dl majsstärkelse 

  

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader under-och över värmen.
  2. Äppelkompott: Skala och dela äpplen i jämnstora bitar. Stek i en stekpanna tillsammans med smör, kanel  och socker på medelhög värme i ca 5-7 minuter. Häll sedan upp i en skål och låt svalna.
  3. Pajskal: Mät upp samtliga ingredienser och kör i en köksassistent eller nyp ihop för hand till smulor. Tillsätt vatten efter behov om degen känns för  torr. Ställ åt sidan.
  4. Maräng: Vispa äggvitor och salt tills det börjar bli skumt. Tillsätt socker lite åt gången och fortsätt att vispa tills marängen fått fina toppar och är fast. Tillsätt vaniljsocker och majstärkelse och vänd runt. 
  5. Lägg smuldeg i en springform  24 cm i diameter  (spara en liten del av kaksmulor för topping) och tryck till en pajskal mot botten och upp med kanterna.
  6. Fyll sedan pajen med äppelkompotten och marängen.Toppa pajen med resten av smuldegen.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen  ca 40-45 minuter eller tills pajen är gyllene.
  8. Servera pajen ljummen med kolasås eller vaniljsås och njut! Pajen smakar som bäst när den fortfarande är ljummen.  
Äppelpaj med karamelliserat äpple och maräng

Recept som kommer få dig lyckas i köket.