Den här äppelpajen är som en dröm, den har verkligen allt och lite till. Servera med kolasås eller vaniljsås.
8-10 bitar
1 tim
INGREDIENSER
ca 1 kg äpple, röda
25 g smör
2 msk farinsocker eller strösocker
1 tsk kanel, mald
Pajsmulor:
8 dl vetemjöl
150 g smör, kylskåpskall
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2-3 msk vatten
Maräng:
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl majsstärkelse
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader under-och över värmen.
Äppelkompott: Skala och dela äpplen i jämnstora bitar. Stek i en stekpanna tillsammans med smör, kanel och socker på medelhög värme i ca 5-7 minuter. Häll sedan upp i en skål och låt svalna.
Pajskal: Mät upp samtliga ingredienser och kör i en köksassistent eller nyp ihop för hand till smulor. Tillsätt vatten efter behov om degen känns för torr. Ställ åt sidan.
Maräng: Vispa äggvitor och salt tills det börjar bli skumt. Tillsätt socker lite åt gången och fortsätt att vispa tills marängen fått fina toppar och är fast. Tillsätt vaniljsocker och majstärkelse och vänd runt.
Lägg smuldeg i en springform 24 cm i diameter (spara en liten del av kaksmulor för topping) och tryck till en pajskal mot botten och upp med kanterna.
Fyll sedan pajen med äppelkompotten och marängen.Toppa pajen med resten av smuldegen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40-45 minuter eller tills pajen är gyllene.
Servera pajen ljummen med kolasås eller vaniljsås och njut! Pajen smakar som bäst när den fortfarande är ljummen.