Saftiga kycklingfiléer med vitlök, honung och timjan. Serveras med en riktig god gräddsås. Passar att servera ugnsrostade potatis eller ris.
4 port
40-45 min
INGREDIENSER
ca 1 kg kycklingfiléer
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk grillkridda
3 vitlöksklyftor
1,5 msk vetemjöl
30 g smör, till stekning
2-3 olja till stekning
1 msk flytande honung
Ca 1 msk timjan torkad eller fryst
Såsen
1 charlotte lök
25 g smör
1 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 krm salt
1 tsk kinesisk soja
1 tsk torkad dragon
1 krm svartpeppar, nymald
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Krydda filéerna med salt, peppar och grillkrydda.
Värm upp en stekpanna med olja och smör. Lägg ner filéerna, hela vitlöksklyftor och färska örter. Stek filéerna på hög värme tills de får en stekyta på båda sidor. Ös kycklingen med skyn som bildats i stekpanna. Vänd filéerna då och då. Vid slutet av stekningen ringlar du över honung.
Flytta filéerna i ugnssäker form ringla över lite skyn (låt vitlöksklyftor vara kvar i stekpanna) och tillaga i ugnen ca 20-25 minuter. Testa gärna att kycklingen är genomstekta, har du en termometer ska filerna ha en innertemperatur på 72 grader.
Såsen: Skala och finhacka lök. Fräs med smöret i samma stekpanna som du stekte kycklingen.
Tillsätt vetemjöl och rör om.Häll på grädde, smaka av med salt och peppra. Tillsätt kycklingfond, dragon och soja. Mossa vitlöksklyftor med en gaffel. Låt såsen småputtra tills det tjocknar. ( Om du inte skulle gilla lök bitar i, kan du sila såsen genom en sil).