Saftig kycklingfilé med vitlök

21 sep 2023

Saftiga kycklingfiléer med vitlök, honung och timjan. Serveras med en riktig god gräddsås. Passar att servera ugnsrostade potatis eller ris. 

4 port

40-45 min

INGREDIENSER

    • ca 1 kg kycklingfiléer
    • 1 krm svartpeppar
    • 1 tsk salt 
    • 1 msk grillkridda  
    • 3 vitlöksklyftor
    • 1,5 msk vetemjöl
    • 30 g smör, till stekning
    • 2-3 olja till stekning
    • 1 msk flytande honung
    • Ca 1 msk timjan torkad eller fryst

Såsen 

  • 1 charlotte lök 
  • 25 g smör 
  • 1 msk vetemjöl 
  • 4 dl vispgrädde 
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kinesisk soja 
  • 1 tsk torkad dragon 
  • 1 krm svartpeppar, nymald  

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Krydda filéerna med salt, peppar och grillkrydda.
  3. Värm upp en stekpanna med olja och smör. Lägg ner filéerna, hela vitlöksklyftor och färska örter. Stek filéerna på hög värme tills de får en stekyta på båda sidor. Ös kycklingen med skyn som bildats i stekpanna. Vänd filéerna då och då. Vid slutet av stekningen ringlar du över honung.
  4. Flytta filéerna i ugnssäker form ringla över lite skyn (låt vitlöksklyftor vara kvar i stekpanna) och tillaga i ugnen ca 20-25 minuter. Testa gärna att kycklingen är genomstekta, har du en termometer ska filerna ha en innertemperatur på 72 grader.
  5. Såsen: Skala och finhacka lök. Fräs med smöret i samma stekpanna som du stekte kycklingen. 
  6. Tillsätt vetemjöl och rör om.Häll på grädde, smaka av med salt och peppra. Tillsätt kycklingfond, dragon och soja. Mossa vitlöksklyftor med en gaffel. Låt såsen småputtra tills det tjocknar. ( Om du inte skulle gilla lök bitar i, kan du sila såsen genom en sil). 
  7. Servera kyckling med sås och ugnsrostade potatis.  

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.